O ecuaţie matematică indică locul şi momentul formării aisbergurilor (Galerie Foto)

Cercetătorii americani au elaborat o formulă de calcul matematic prin care se poate stabili locul şi momentul în care blocurile de gheaţă se desprind din banchizele din oceanele Arctic şi Antarctic pentru a forma aisberguri, potrivit unui studiu publicat în revista Science.

494 afișări
Imaginea articolului O ecuaţie matematică indică locul şi momentul formării aisbergurilor (Galerie Foto)

O ecuaţie matematică indică locul şi momentul formării aisbergurilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest studiu ar putea să-i ajute pe oamenii de ştiinţă să îmbunătăţească modelele de simulare a schimbărilor climatice, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Pennsylvania (SUA), autorii acestui studiu.

"Cu ajutorul unui computer, putem să determinăm evoluţia trecută şi viitoare a banchizei", a declarat Richard Alley, principalul autor al studiului.

Aceste platforme de gheaţă ale Antarcticii şi Groenlandei se desprind de ţărm şi pot să plutească pe apele oceanului pe suprafeţe foarte mari.

"Ross Ice Shelf" este cea mai mare platformă plutitoare de gheaţă din zona Antarcticii, având o suprafaţă echivalentă cu cea a Franţei (540.000 km2). Ea înaintează aproximativ 800 de kilometri în ocean, înainte ca marginile sale să înceapă să se spargă şi să formeze aisberguri.

Galerie foto cu marele aisberg "Ross Ice Shelf"

Alte platforme de gheaţă înaintează de la ţărm în ocean, pe o întindere cuprinsă între 1,5 şi 3 kilometri.

Cea mai importantă variabilă în mecanismul de rupere a gheţurilor şi de formare a aisbergurilor este "rata de expansiune a banchizei", potrivit experţilor.

Când platformele de gheaţă se extind, ele se sparg sub presiunea provocată de această extindere. Dacă expansiunea lor este lentă, fisurile nu se propagă la nivelul întregii platforme, ceea ce face ca aceasta să rămână întreagă. Dacă banchizele se extind rapid, din cauza modificărilor bruşte de temperatură, atunci corpul banchizei se fisurează.

"Viteza de propagare a gheţurilor confirmă observaţiile făcute de noi la nivelul banchizei", a declarat Alley. "Ecuaţia noastră a fost îmbunătăţită şi cu alte variabile, precum perimetrul platformei şi grosimea ei", a completat profesorul american.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici