Video O gigantică gaură neagră, analizată în premieră

Astronomii au reuşit să observe şi să analizeze în premieră o gaură neagră de dimensiuni gigantice, situată la 10 miliarde ani lumină de Terra, confirmând astfel prin observaţie directă modelele teoretice care descriau aceste fenomene.

55 afișări

Anunţul a fost făcut, luni, de Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL).

Echipa de cercetători a analizat părţile interioare ale discurilor de aglomerare (acreţie) care înconjoară găurile negre, "la un nivel al detaliilor de 1.000 de ori mai mare decât capacităţile actuale ale celor mai puternice telescoape", a precizat comunicatul EPFL.

Pentru aceste analize, cercetătorii au folosit Very Large Telescope (VLT), aparţinând European Southern Observatory (ESO), şi două "lupe" naturale - o galaxie şi mai multe stele.

Găurile negre sunt formaţiuni gigantice din spaţiu a căror gravitaţie este atât de puternică încât nimic nu poate să scape forţei lor de atracţie, nici măcar razele de lumină, acţionând ca nişte veritabile sifoane de absorbţie.

"Am putut să dovedim că cea mai puternică radiaţie este emisă în regiunea centrală, situată la o zi-lumină de gaura neagră de dimensiuni gigantice" şi "am putut astfel să dovedim că energia scade în funcţie de distanţa faţă de centrul găurii negre, exact cum precizează şi teoria", a explicat Alexander Eigenbrod de la EPFL.

Astronomii europeni şi americani au realizat acest studiu asupra discului de acreţie prin examinarea "Crucii lui Einstein", o iluzie optică cosmică devenită celebră, formată din patru reprezentări ale unei singure surse luminoase - un quasar -, foarte îndepărtată de planeta noastră.

Acest quasar se află la aproximativ 10 miliarde de ani lumină de Terra, iar lumina lui este deviată şi amplificată de câmpul gravitaţional al unei galaxii mai apropiate, amplasată la o distanţă de 10 ori mai mică faţă de Terra şi care provoacă un efect de "lentilă gravitaţională", cunoscut sub numele de "macrolentilă" sau "lupă cosmică".

Acest efect de amplificare, utilizat în astronomie pentru a observa obiectele la distanţă, care altfel ar fi prea îndepărtate sau prea mici pentru a putea fi observate cu telescoapele existente pe glob, a fost sporit şi mai mult de "microlentile", stelele individuale din interiorul acelei galaxii, care au acţionat ca nişte mici lupe secundare.

Citeşte şi

Gaură neagră gigantică, în centrul galaxiei noastre

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici