O injecţie cu ozon în coloană atenuează durerile de spate

Un gaz asociat cu încălzirea globală ar putea deveni cel mai în vogă tratament contra durerilor de spate - un amestec de ozon şi oxigen, injectat în coloană, contribuie la reducerea ţesuturilor şi la diminuarea durerilor de spate, potrivit unui studiu recent.

20658 afișări
Imaginea articolului O injecţie cu ozon în coloană atenuează durerile de spate

O injecţie cu ozon în coloană atenuează durerile de spate (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Această descoperire este pe cale să fie testată pentru a deveni o metodă uzuală folosită în tratamentul contra herniei de disc. Ozonul este un gaz ce face parte din atmosfera Terrei, care protejează organismele de pe planetă de efectele distrugătoare ale razelor ultraviolete, informează dailymail.co.uk.

În scopuri medicale, acest gaz este produs în laboratoare în formă lichidă şi apoi este combinat cu oxigen.

Într-un studiu în curs de desfăşurare la Spitalul Universitar Doctor Negrin din Spania, această metodă de tratament este administrată pacienţilor cu discuri dislocate. Rezultatele înregistrate pe aceşti pacienţi vor fi comparate cu rezultatele obţinute pe pacienţii din grupul de control, care vor primi un tratament placebo sau doar injecţii cu oxigen.

Discurile spinale sunt inele circulare protectoare cartilaginoase, aşezate între vertebrele coloanei vertebrale, care acţionează ca un absorbant pentru şocuri. Odată cu înaintarea în vârstă, aceste discuri spinale îşi pierd treptat conţinutul de apă, fapt care le face să devină mai puţin flexibile şi mai predispuse la rupturi, fisurări, deplasări şi dislocări. Acestea pot fi cauzate de ridicarea unor greutăţi mari, aplecările şi mişcările bruşte sau pur şi simplu de uzura lor naturală.

Din aceste cauze, învelişul exterior al discului, foarte dur, se poate fisura, permiţând miezului moale să iasă afară. Acest ţesut moale apasă apoi pe fibrele nervoase care trec printre vertebre, cauzând dureri foarte mari.

Această problemă apare de regulă în partea de jos a coloanei vertebrale. Tratamentul uzual constă în fizioterapie şi administrarea de analgezice, însă, dacă durerea persistă mai mult de şase săptămâni, medicii pot avea în vedere şi efectuarea unei intervenţii chirurgicale.

Aproximativ 10% din totalul cazurilor de discuri dislocate necesită o intervenţie chirurgicală, ce constă în extirparea de către medici a bucăţii de disc care a ieşit în afara vertebrei.

Graţie noului tratament, pacientul este mai întâi anesteziat, iar apoi medicii folosesc camere video microscopice pentru a ghida un ac spre discul spinal avariat, unde este injectat amestecul de ozon şi oxigen.

În cadrul unui studiu efectuat pe 60 de pacienţi, la Roma, publicat în revista medicală Spine, pacienţii care au beneficiat de terapia cu ozon au fost de două ori mai numeroşi decât cei din grupul de control.

"Injecţiile cu ozon, care reprezintă un risc invaziv minim, par să anuleze durerea într-un mod eficient şi sigur şi să reducă atât gradul de invaliditate, cât şi necesarul de analgezice prescrise", au declarat cercetătorii de la Departamentul de ştiinţe neuronale, fiziomedicină şi reabilitare din Roma.

Medicii italieni consideră că tratamentul cu ozon este eficient deoarece el reduce concentraţia de prostaglandin - un grup de compuşi lipidici din organism care declanşează inflamaţiile şi apariţia durerii. Injecţiile cu ozon conduc la o reducere a ţesutului de disc spinal, care, în acest fel, nu mai reduce asupra nervilor din jur.

Între timp, noile studii din acest domeniu sugerează faptul că pacienţii care suferă de dureri de spate moştenesc această afecţiune de la rudele şi părinţii lor.

După ce au studiat dosarele medicale a 1.264 de pacienţi suferind de dureri în partea de jos a coloanei, cauzate de hernia de disc, cercetătorii de la University of Utah School of Medicine din Statele Unite ale Americii au constatat că dacă o persoană are un părinte sau un frate care a suferit de această boală, atunci acea persoană este de patru ori mai expusă riscului de a suferi ea însăşi de aceeaşi maladie.

Această afecţiune ar putea fi cauzată de o anumită infirmitate moştenită ce se manifestă la nivelul structurii discurilor spinale. Studiul cercetătorilor americani a fost publicat în revista medicală Journal Of Bone And Joint Surgery.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici