O legătură genetică între ceasul biologic şi diabet, identificată de cercetători

Cercetătorii au identificat o legătură între ceasul biologic al organismului uman, coordonat de melatonină, un hormon ce intervine în mecanismul somn-veghe, şi o creştere a riscului de apariţie a diabetului, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Genetics.

105 afișări
Imaginea articolului O legătură genetică între ceasul biologic şi diabet, identificată de cercetători

O legătură genetică între ceasul biologic şi diabet, identificată de cercetători

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 23.000 de persoane, de origine franceză, daneză şi finlandeză, şi a fost coordonat de Philippe Froguel, de la Institutul Pasteur din Lille (CNRS, Franţa), şi de medicii de la Imperial College London, alături de colegii lor danezi şi finlandezi. Rezultatele studiului au fost confirmate de alte două analize paralele.

Mutaţiile genei care produce "receptorul MT2" la nivelul melatoninei - o moleculă situată la suprafaţa celulei - antrenează creşterea nivelului de zahăr din sânge şi sporesc astfel riscul de apariţie a celei mai răspândite forme de diabet, cel de tipul II. Acest risc poate să crească cu până la 20% în cazul existenţei mutaţiei, a declarat Froguel.

Melatonina este secretată în principal de o glandă din creier, pineală, în funcţie de nivelul de luminozitate perceput de retină.

La rândul ei, molecula-receptor MT2 este prezentă în retină, în nervul optic, în creier, dar şi în celulele pancreasului, care secretă insulina, ce contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge. În cazul diabetului, secreţia de insulină este insuficientă.

Ritmul biologic are o influenţă majoră asupra duratei şi calităţii somnului, a stării de dispoziţie şi a metabolismului în general.

Mutaţiile observate de autorii acestui studiu sunt însoţite de perturbări ale ritmului biologic pe durata celor 24 de ore şi antrenează sintetizarea unei cantităţi necorespunzătoare de insulină.

Aceste perturbări au fost deja asociate cu obezitatea. "Un somn insuficient sau agitat favorizează obezitatea şi am putut să observăm că pacienţii sunt deprimaţi chiar înainte de apariţia diabetului", au declarat cercetătorii.

Legătura moleculară între toate aceste tulburări era, însă, necunoscută până recent, au adăugat aceştia.

Descoperirea oferă mai multe informaţii despre legătura dintre diabet şi depresie şi ar putea să contribuie la o mai bună tratare a maladiilor cronice care afectează milioane de persoane în Europa, au explicat autorii studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici