O mutaţie genetică asociată cu o formă agresivă de cancer de prostată, descoperită de cercetători

O mutaţie genetică asociată cu o formă agresivă de cancer de prostată, mai puţin întâlnită, a fost descoperită de cercetătorii americani de la Universitatea Wake Forest din statul Carolina de Nord, al căror studiu a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

44 afișări
Imaginea articolului O mutaţie genetică asociată cu o formă agresivă de cancer de prostată, descoperită de cercetători

O mutaţie genetică asociată cu o formă agresivă de cancer de prostată, descoperită de cercetători (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cercetătorilor americani, această descoperire deschide calea pentru punerea la punct a unor tratamente eficiente în momentul detectării precoce a tumorilor.

"Această descoperire răspunde uneia dintre întrebările medicale cele mai importante referitoare la cancerul la prostată, şi anume cum să se facă distincţia în primele stadii de dezvoltare a tumorilor între forma agresivă şi cea cu dezvoltare lentă", a explicat medicul Jianfeng Xu, profesor de epidemiologie şi de biologie a cancerului la Universitatea Wake Forest din SUA, principalul autor al studiului.

"Deşi acest marker genetic nu are pentru moment decât o utilitate clinică limitată, noi considerăm că el are potenţialul de a fi folosit într-o bună zi în combinaţie cu alte variabile clinice şi genetice pentru a identifica acele persoane atinse de forma agresivă a cancerului de prostată, într-un stadiu în care boala este încă vindecabilă", a adăugat Jianfeng Xu.

Cercetătorii au identificat o mutaţie genetică numită "rs4054823", asociată cu 25% din totalul cazurilor de cancer agresiv de prostată. Ei au analizat datele genetice provenind de la 4.849 de bărbaţi suferind de această formă agresivă de cancer şi de la 12.205 de pacienţi suferind de forma de cancer cu dezvoltare lentă.

Cancerul de prostată reprezintă un sfert din totalul cazurilor de cancer diagnosticate în SUA, cei mai mulţi dintre pacienţi suferind de forma de cancer cu dezvoltare lentă.

Cancerul agresiv de prostată este a doua cauză de mortalitate prin cancer în Statele Unite, făcând peste 27.000 de victime în fiecare an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici