O nouă specie de maimuţe, descoperită în Congo

O specie nouă de maimuţe a fost descoperită de oamenii de ştiinţă în Republica Democrată Congo, aceasta fiind doar cea de-a doua specie nouă ce a fost identificată în ultimii 28 de ani în Africa.

1145 afișări
Imaginea articolului O nouă specie de maimuţe, descoperită în Congo

O specie nouă de maimuţe, descoperită în Republica Democrată Congo

Este vorba de o descoperire importantă, întrucât descoperirea unor specii noi de mamifere reprezintă o raritate, informează guardian.co.uk.

Maimuţele din specia Lesula (Cercopithecus lomamiensis) au faţa lipsită de păr, o coamă formată din fire de păr lungi şi deschise la culoare şi sunt descrise ca fiind animale timide şi liniştite. Ele trăiesc atât pe pământ, cât şi în copaci, într-un habitat de peste 16.800 kilometri pătraţi, în zona acoperită cu păduri tropicale din centrul Republicii Democrate Congo. Dieta lor este alcătuită în principal din fructe şi ierburi.

John şi Terese Hart de la Peabody Museum of Natural History, afiliat Universităţii Yale, au văzut pentru prima dată o maimuţă din această specie, în 2007, în locuinţa unui director de şcoală primară, care ţinea ca animal de companie o femelă din această specie, în oraşul Opala. În acelaşi an, oamenii de ştiinţă au descoperit exemplare din această specie - care are un aspect fizic asemănător cu cel al maimuţei cu cap de bufniţă (Cercopithecus hamlyni) dar diferă de aceasta prin culoara blanei - şi în sălbăticie. Testele genetice au demonstrat ulterior că este vorba de o specie nouă.

Aceste maimuţe trăiesc în grupuri mici de până la cinci indivizi. În ciuda faptului că exemplarele din specia Lesula trăiesc în regiuni izolate şi nepopulate, oamenii de ştiinţă se tem deja pentru viitorul speciei, întrucât ele sunt vânate pentru carne. Directorul de şcoală care ţinea în captivitate acea femelă în 2007 a spus că a primit-o după ce un membru al familiei sale a ucis-o pe mama acesteia, în pădure. Savanţii au inclus deja specia Lesula în categoria speciilor vulnerabile de pe lista roşie a animalelor ameninţate cu dispariţia, alcătuită de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN).

Studiul care prezintă descoperirea speciei Lesula a fost publicat în această săptămână în revista ştiinţifică PLoS ONE.

Precedenta specie de maimuţe descoperită în Africa a fost kipunji (Rungwecebus kipunji). Această specie a fost identificată în Tanzania, în 2003, la aproape două decenii de la ultima specie descoperită, maimuţa cu coadă aurie (Rercopithecus solatus), identificată în Gabon, în 1984.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici