O nouă terapie contra cancerului? Cercetătorii au descoperit un vaccin care distruge tumorile

Un vaccin care distruge tumorile ar putea să devină în scurt timp cea mai folosită terapie contra cancerului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Leeds din Marea Britanie.

1977 afișări
Imaginea articolului O nouă terapie contra cancerului? Cercetătorii au descoperit un vaccin care distruge tumorile

O nouă terapie contra cancerului? Cercetătorii au descoperit un vaccin care distruge tumorile (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

În trecut, oamenii de ştiinţă întâmpinau dificultăţi atunci când era vorba de distrugerea tumorilor fără a cauza efecte secundare.

Cercetătorii britanici au avut ideea de a preleva o secvenţă de ADN de la organele care prezintă tumori şi de a o insera în structura unui virus care atacă celulele tumorale. Această procedură are ca rezultat reactivarea sistemului imunitar, care adeseori ignoră tumorile, determinând astfel organismul pacientului să lupte contra acestorainformează mirror.co.uk.

Experţii de la Cancer Research UK au declarat că au obţinut "progrese extraordinare" prin producerea unor doze de vaccinuri obţinute pe baza unui virus bovin.

Ei au folosit aceste injecţii cu ADN pentru a trata cu succes şoarecii suferind de cancer de prostată şi speră ca noua metodă să fie folosită în curând, alături de chimioterapie, pentru a distruge o serie întreagă de alte tipuri de tumori canceroase.

Studii pe pacienţi umani care utilizează alte tipuri de virusuri, precum herpesul, sunt deja în desfăşurare. Vaccinul are avantajul că poate fi injectat direct în sânge. În trecut, medicii încercau să le injecteze direct în tumori, însă acest lucru era greu de realizat.

"Cea mai mare provocare este producerea unor antigeni care să ţintească tumorile fără a produce pagube în alte zone ale corpului. Prin folosirea ADN-ului prelevat din aceeaşi parte a organismului în care se găseşte tumoarea am putea rezolva această problemă. Sperăm că aceasta este noua generaţie de vaccinuri, iar ele par deja extraordinare şi promiţătoare", a declarat profesorul Alan Melcher, de la Universitatea din Leeds, coordonatorul studiului.

Studiul a fost publicat în revista medicală Nature Medicine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici