De Paşte, românii consumă mai mult, aruncă şi mai mult. Cresc cantităţile de deşeuri de ambalaje în preajma sărbătorilor

  • Creşterea semnificativă a consumului în perioada sărbătorilor de Paşte duce automat şi la creşteri ale deşeurilor de ambalaje: de la cutii de carton, la sticle, PET-uri sau alte recipiente şi produse din plastic, arată o analiză Clean Recycle.
  • Anul trecut, de Paşte, românii au cumpărat cu 40% mai multe produse faţă de aceeaşi perioadă a anului anteriori. Consumul ar putea creşte anul acesta, potrivit Clean Recycle, în contextul în care majoritatea românilor vor avea 6 zile libere legate, cu ocazia zilei de 1 mai şi a Paştelui.
  • Deşi România se numără printre primele ţări din Uniunea Europeană cu cele mai mici cantităţi de deşeuri de ambalaje generate pe cap de locuitor, ţara noastră se clasează pe penultimul loc la capitolul reciclare şi valorificare. Practic, românii sunt printre primii poluatori cu deşeuri din ambalaje din UE.
98 afișări
Imaginea articolului De Paşte, românii consumă mai mult, aruncă şi mai mult. Cresc cantităţile de deşeuri de ambalaje în preajma sărbătorilor

De Paşte, românii consumă mai mult, aruncă şi mai mult. Cresc cantităţile de deşeuri de ambalaje în preajma sărbătorilor

În mod tradiţional, perioada sărbătorilor de Paşte este asociată cu o creştere semnificativă a consumului în gospodării, ceea ce duce automat şi la creşteri ale deşeurilor de ambalaje: de la cutii de carton, la sticle, PET-uri sau alte recipiente şi produse din plastic, arată o analiză Clean Recycle.

În perioada Paştelui, consumul de ouă creşte cu 50% faţă de alte perioade din an. În egală măsură, un român a cumpărat, anul trecut, în medie, cadouri şi jucării în valoare de 180 lei. În medie, românii au cumpărat, anul trecut, în perioada Paştelui, cu 40% mai multe produse faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Toate aceste creşteri se traduc în creşteri ale cantităţilor de deşeuri generate, iar consumul ar putea fi şi mai mare anul acesta, potrivit Clean Recycle, în contextul în care majoritatea românilor vor avea 6 zile libere legate, cu ocazia Zilei Muncii şi a Paştelui.

Un român produce anual o cantitate de puţin peste 116 kilograme de deşeuri de ambalaje, dar din această cantitate doar 46,4 kilograme sunt şi reciclate, arată cele mai recente date statistice publicate la nivel european

Creşterea cantităţilor de deşeuri generate de Sărbători pune o presiune suplimentară asupra sistemelor de gestionare a deşeurilor şi a resurselor naturale.

Deşi România se numără printre ţările din Uniunea Europeana cu cele mai mici cantităţi de deşeuri de ambalaje generate pe cap de locuitor, ţara noastră se clasează pe penultimul loc la capitolul reciclare şi valorificare.

Deşi în ţări precum Germania sau Italia cantităţile de deşeuri generate de o persoană se ridică la 200 de kilograme în fiecare an, acolo se reciclează totuşi peste 67% din aceste cantităţi.

România are obligativitatea să recicleze o cantitate de 60% dintre ambalajele puse pe piaţă, potrivit ţintelor de mediu impuse de Uniunea Europeană, dar în realitate ţara noastră reuşeşte să recicleze doar 39,87%. Ţintele cresc însă de anul viitor cu alte 5 procente. Impactul pe care îl aduce orice creştere a cantităţilor deşeurilor de ambalaje, chiar şi în zilele de Sărbătoare, poate să ne conducă spre un regres. Prin consum responsabil, colectarea separată a deşeurilor sau reciclarea unor categorii de ambalaje, fiecare dintre noi poate contribui la un ecosistem mai sănătos”, declară Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.

Consumerismul aduce cu sine şi un nivel îngrijorător de risipă. Populaţia Uniunii Europene generează anual o cantitate de 88 de milioane de tone de deşeuri de alimente, cu un impact global de aproximativ 8% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit unui raport al Parlamentului European

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători de pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării şi valorificării ambalajelor şi deşeurilor din ambalaje puse pe piaţă de producători şi importatori. Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc şi pun pe piaţă deşeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG şi retail, agribusiness, automotive, distribuţie, producţie industrială, farmaceutice ş.a.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici