O stea "vitezomană" se deplasează în afara Căii Lactee de trei ori mai rapid decât Soarele

Telescopul spaţial Hubble al NASA a descoperit o stea foarte rară, aruncată din centrul galaxiei noastre, care se deplasează de trei ori mai rapid decât Soarele. Oamenii de ştiinţă cred că aceasta a fost creată în momentul în care trei stele au trecut prea aproape de gaura neagră din Centrul Căii Lactee, în urmă cu aproximativ o sută de milioane de ani, potrivit Daily Mail.

178 afișări
Imaginea articolului O stea "vitezomană" se deplasează în afara Căii Lactee de trei ori mai rapid decât Soarele

O stea "vitezomană" se deplasează în afara Căii Lactee de trei ori mai rapid decât Soarele (Imagine: NASA)

Una dintre cele trei stele a fost capturată, în timp ce celelalte două, aruncate în afara galaxiei, au fuzionat, formând o stea albastră superfierbinte, care se deplasează cu o viteză de aproximativ 2,5 milioane km pe oră.

Steaua, cunoscută ca HE 0437-5439, este una dintre cele mai rapide observate vreodată şi prima care poate fi legată direct de ceea ce se află în centrul galaxiei noastre.

"Datorită telescopului Hubble, putem urmări pentru prima dată de unde vine această stea, măsurând direcţia mişcării în spaţiu. Măsurătorile noastre ne trimit direct în centrul Căii Lactee", a declarat astronomul Warren Brown de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica din Cambridge, Massachusetts.

Steaua "exilată" este deja la o distanţă de aproximativ 200.000 de ani lumină de centrul galaxiei.

Utilizând Hubble pentru a măsura direcţia "fugarului" şi pentru a stabili ca punct de plecare centrul Căii Lactee, cercetătorii au calculat cât de puternic a fost aruncată pentru a ajunge în locaţia actuală.

Totuşi, vârsta acestei stele rămâne un mister pentru astronomi. Bazându-se pe viteza şi poziţia actuală, steaua ar fi trebuit să aibă 100 de milioane de ani, de când şi-a început călătoria din centrul galaxiei.
Însă masa sa, de nouă ori mai mare decât a Soarelui, şi culoarea albastră indică faptul că steaua ar fi trebuit să se stingă după numai 20 de milioane de ani, mult mai puţin decât durata călătoriei ei până în poziţia de acum.

O teorie, propusă prima dată în 1989, susţinea că gaura neagră din centrul Căii Lactee ar arunca o stea în afara galaxiei aproximativ o dată la 100.000 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici