Oamenii de ştiinţă ar putea avea un răspuns la modul în care cromozomii capătă forma de X

  • Oamenii de ştiinţă ar putea avea în sfârşit un răspuns la modul în care cromozomii capătă forma de X.
  • Ei cred că o proteină numită SGO1 ar putea juca un rol important.
1255 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă ar putea avea un răspuns la modul în care cromozomii capătă forma de X

Oamenii de ştiinţă ar putea avea un răspuns la modul în care cromozomii capătă forma de X

Cromozomii sunt molecule lungi de ADN care conţin materialul genetic al unui organism. Aceste structuri au fost descoperite la sfârşitul anilor 1800, după ce a fost inventat microscopul optic.
 
De atunci, manualele de biologie au descris cromozomii ca având forma de X, dar motivul din spatele acestei forme rămăsese un mister, potrivit Independent.
 
Oamenii de ştiinţă conduşi de profesorul Daniel Panne, de la Universitatea din Leicester, şi de Dr. Benjamin Rowland, de la Institutul de Cancer din Olanda, cred acum că răspunsul ar putea fi o proteină numită shugoshin (cunoscută şi sub numele de SGO1), care ajută la "blocarea" cromozomilor în forma X.
 
Cromozomii capătă forma de X în timpul diviziunii celulare, dar cercetătorii au vrut să afle mai multe despre cum se întâmplă acest lucru.
 
Atunci când o celulă se împarte în două pentru a produce celule noi, aceasta copiază ADN-ul şi îl împarte în mod egal între cele două celule noi.
 
ADN-ul din fiecare celulă are o lungime de aproximativ doi metri, aşa că celulele folosesc un proces de transformare a ADN-ului în pachete compacte pentru a se potrivi.
 
Ca parte a procesului, celulele lasă cele două copii ataşate în mijloc până când se divid.
 
La microscop, un astfel de pachet arată ca un X.
 
Chiar înainte ca celula să se dividă, X-ul este eliberat în mijloc şi fiecare braţ al X-ului merge către o celulă separată.
 
Dacă acest lucru nu merge bine, noile celule pot ajunge să primească fie mai mult, fie mai puţin ADN decât în mod normal, ceea ce poate duce la cancer sau la afecţiuni genetice, cum ar fi sindromul Down.
 
Echipa a studiat o componentă cheie a unui complex proteic în formă de inel, numit coezină, despre care se ştie că joacă un rol esenţial în menţinerea laolaltă a cromozomilor în timpul diviziunii celulare.
 
Dr. Rowland a declarat: „Un cromozom este format de fapt din două fire lungi identice de ADN care la început sunt conectate pe toată lungimea lor. O serie de molecule de coezină în formă de inel ţine cele două fire împreună. Când o celulă este pe cale să se dividă, inelele de cohesină se deschid şi braţele ADN-ului se despart”.
 
Cercetătorii au descoperit că proteina, SGO1, foloseşte o "cheie moleculară" care se potriveşte într-o "gaură de cheie" din cohesină, blocând inelele de cohesină şi dând cromozomilor forma lor de X.
 
Atunci când celulele încep să se dividă, "foarfeca moleculară" taie inelele de cohesină, separând în cele din urmă ADN-ul.
 
Profesorul Panne a declarat: „Este interesant să înţelegem în sfârşit, la nivel molecular şi atomic, cum este generată forma iconică de X a cromozomilor în timpul diviziunii celulare. Acest lucru nu numai că a intrigat generaţii întregi de oameni de ştiinţă, dar este, de asemenea, important pentru înţelegerea noastră a modului în care acest proces poate merge prost în cazul bolilor”.
 
Cercetarea este publicată în revista Nature Structural & Molecular Biology.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici