Oamenii nu ar renunţa la stilul lor de viaţă pentru a salva planeta

Oamenii nu ar face schimbări radicale în stilul lor de viaţă, cum ar fi renunţarea la consumul de carne de vită sau la călătoriile cu avionul, pentru a diminua efectele încălzirii globale şi a salva planeta, potrivit unui studiu britanic citat de Reuters.

20 afișări
Imaginea articolului Oamenii nu ar renunţa la stilul lor de viaţă pentru a salva planeta

Oamenii nu ar renunţa la stilul lor de viaţă pentru a salva planeta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Experţii sunt de părere că este esenţial ca oamenii să fie motivaţi să-şi schimbe stilul de viaţă pentru a determina reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Energia folosită în locuinţe şi pentru transportul de persoane este responsabilă de producerea a peste 40% din emisiile de dioxid de carbon - principalul gaz responsabil de încălzirea climatică -, în Marea Britanie.

Un sondaj realizat în rândul a 15 bărbaţi şi a 15 femei care locuiesc în centrul Londrei a scos la iveală faptul că toţi erau dispuşi să facă mici schimbări în stilul lor de viaţă pentru a proteja mediul, de exemplu, să înceapă să recicleze obiecte, dar numai câţiva ar fi putut să îşi modifice fundamental comportamentul.

"Încerc să minimalizez consumul (de combustibili, n.r.) maşinii, dar nu aş putea renunţa la ea", a spus Emerald Wijesinthe, un bărbat în vârstă de 42 de ani, care a participat la studiu.

"Femeile prezintă o mai mare probabilitate să fie atente la consumul de energie şi mai dispuse să îşi schimbe comportamentul, în timp ce bărbaţii vor investi mai degrabă în aparatură mai eficientă", a spus Sarah Darby, specialist de la Consiliul de Cercetare al Programului de Energie al Marii Britanii.

Toate femeile care au fost intervievate au spus că fac eforturi pentru a reduce consumul de energie, comparativ cu 60% dintre bărbaţii chestionaţi. Totodată, 70% dintre bărbaţi au spus că nu sunt dispuşi să îşi schimbe stilul de viaţă, faţă de 10% dintre femei.

"Mă asigur că locuinţa nu e supraîncălzită, reduc consumul de carne şi cresc consumul de legume", a spus Rosie Hughes, în vârstă de 71 de ani.

18% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt provocate de producţia de carne, potrivit United Nations Food and Agricultural Organisation.

Cercetarea sugerează că femeile, în general, dau dovadă de mai multă empatie şi grijă pentru mediu faţă de bărbaţi, a spus Tim Kasser, profesor de psihologie la Knox College din Illinois.

De altfel, sunt mai multe şanse ca oamenii să se simtă încurajaţi să facă mari schimbări dacă sunt abordaţi prin prisma laturii lor altruiste, decât dacă se apelează la grijile lor financiare, iar oamenii din publicitate pot juca un rol important în modelarea unor stiluri de viaţă ecologice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici