"Părintele" antropologiei moderne, Claude Lévi-Strauss, împlineşte 100 de ani

Claude Lévi-Strauss va împlini, pe 28 noiembrie, 100 de ani, ocazie ce va fi sărbătorită printr-o serie de evenimente omagiale, pe care distinşi oameni de cultură le organizează în cinstea celui care a pus bazele antropologiei moderne şi a influenţat mai multe generaţii de cercetători.

70 afișări
Imaginea articolului "Părintele" antropologiei moderne, Claude Lévi-Strauss, împlineşte 100 de ani

"Părintele" antropologiei moderne, Claude Lévi-Strauss, împlineşte 100 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printre evenimentele omagiale programate cu ocazia aniversării lui Claude Lévi-Strauss se numără unul organizat la Musée des arts premiers, din Paris, unde mai multe personalităţi ale culturii vor oferi o lectură a celor mai importante texte ale "părintelui" antropologiei moderne, o emisiune specială pe postul cultural Arte şi expunerea a circa 20 dintre lucrările academicianului francez în mai multe librării.

Claude Lévi-Strauss devine, de asemenea, primul academician francez care îşi sărbătoreşte centenarul. Lévi-Strauss a fost ales membru al Academiei Franceze în 1973, însă, în ultimii ani, din cauza unor probleme de sănătate, activitatea sa din cadrul acestei instituţii a fost limitată.

Începând din anii 1950, odată cu publicarea lucrării sale "Les structures élémentaires de la parenté" (1949), Claude Lévi-Strauss a oferit o nouă metodă de analiză a structurilor parentale, care a devenit foarte utilă multor antropologi, mai ales în Franţa.

Legăturile parentale, potrivit lui Claude Lévi-Strauss, sunt esenţa antropologiei, ştiinţă care studiază omul în dimensiunea sa socială.

"Marea problemă a antropologiei constă în diferenţele dintre culturi. De ce există culturi diferite? La această întrebare el (Claude Lévi-Strauss, n.r.) a adus o perspectivă nouă, cea a existenţei unei ordini aflate în spatele diferitelor culturi. Nu este un hazard. Nu este o consecinţă a istoriei faptul că societăţile sunt diferite", a declarat Anne-Christine Taylor, specialistă în culturi indigene din zona Amazonului şi fostă elevă a lui Lévi-Strauss.

Elaborarea unui sistem care pleca de la această premisă a pus bazele structuralismului, curent al cărui fondator este considerat Lévi-Strauss.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici