Peste 33% din decesele bebeluşilor în prima lună de viaţă, cauzate de boli cardiace nedepistate

Aproape 5% din decesele în prima săptămână de viaţă şi până la 33% din cele care survin în prima lună după naştere sunt determinate de cardiopatii congenitale nedepistate sau netratate la timp, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei de Neonatologie din România, Silvia Stoicescu.

212 afișări
Imaginea articolului Peste 33% din decesele bebeluşilor în prima lună de viaţă, cauzate de boli cardiace nedepistate

Peste 33% din decesele bebeluşilor în prima lună de viaţă, cauzate de boli cardiace nedepistate (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

În România se nasc anual între 1.000 şi 1.200 de copii cu malformaţii cardiace.

"La nivel internaţional, între 8 şi 10 la mie dintre nou-născuţi vin pe lume cu malformaţii congenitale cardiace. Incidenţa acestei maladii este comparabilă în România. Îngrijorător este însă numărul redus al celor care ajung să fie operaţi în timpul optim. Majoritatea copiilor pot duce o viaţă aproape normală după aceste intervenţii, atunci când sunt realizate la timp", potrivit specialiştilor.

În 2008, conform datelor Institutului de Statistică Medicală, 1.848 de copii cu malformaţii cardiace au fost internaţi.

Aproximativ 900 dintre micuţii cu malformaţii necesită intervenţie chirurgicală în primul an de viaţă. În 2008 au fost realizate aproximativ 300 de intervenţii de acest fel, adică peste 50 la sută dintre copiii cu malformaţii nu sunt operaţi. În România există un singur centru cardiovascular specializat în efectuarea acestor intervenţii la copii, şi anume cel de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş.

Malformaţiile cardiace congenitale reprezintă totalitatea anomaliilor structurale ale inimii prezente la naştere, fiind rezultatul unei alterări a dezvoltării embriologice cardiovasculare.

Inima fătului începe să bată la 20 de zile de la concepţie. Tot din acea perioadă, influenţa mai multor factori asupra dezvoltării cardiovasculare este hotărâtoare. Printre condiţiile care cresc riscul naşterii unui copil cu malformaţie cardiacă se numără: infecţii materne (rubeola în primul trimestru de sarcină, alte infecţii virale), medicaţia administrată mamei, consumul de alcool, boli ale mamei, precum diabet sau boli autoimune, cât şi factori toxici externi.

Malformaţiile cardiace la nou-născuţi au cea mai mare incidenţă faţă de alte tipuri de suferinţe. Fiind determinate de anomalii structurale, în cea mai mare parte a cazurilor, malformaţiile cardiace se pot trata numai prin intervenţii chirurgicale. Mare parte din malformaţii permit refacerea, iar copiii diagnosticaţi şi operaţi la timp pot avea o viaţă normală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici