Pluto ar putea fi reclasificată ca planetă. Ce decizie s-ar putea lua în privinţa Lunii şi altor sateliţi naturali?

  • În 2006, Uniunea Astronomică Internaţională i-au retras lui Pluto statutul de planetă.
  • Un grup de geologi consideră că a fost o greşeală a astronomilor şi susţin reabilitarea lui Pluto, dar şi reclasificarea sateliţilor naturali.
633 afișări
Imaginea articolului Pluto ar putea fi reclasificată ca planetă. Ce decizie s-ar putea lua în privinţa Lunii şi altor sateliţi naturali?

Pluto şi Luna ar putea fi reclasificate ca Planete

În 2006, Uniunea Astronomică Internaţională i-au retras lui Pluto statutul de planetă. Motivele au fost următoare .

  1. Face parte din categoria planetelor pitice îngheţate (ca Orcus, Haumea, Makemake) din centura Kuiper de la marginea Sistemului Solar
  2. Este un corp cosmic mai mic decât planetele Mercur, Venus, Terra şi Marte. E chiar mai mic decât Luna Terrei,  sateliţii galileeni ai lui Jupiter - Ganymede, Europa, Io şi Callisto,  mai mic decât Titan care este cel mai mare satelit al planetei Saturn şi decat Triton, cel mai mare satelit al lui Neptun.

I s-a acordat în schimb statutul de planetă pitică pentru că are propria sa orbită în jurul Soarelui, are o masă suficientă pentru a-şi menţine echilibrul hidrostatic.

După 15 ani, astronomii ar putea să-i returneze statutul de planetă. În cazul în care Pluto ar fi reabilitată ca planetă, ar însemna ca alte sute de obiecte de la marginea sistemului solar să fie clasificate drept planete, inclusiv Eris, Sedna, Haumea sau Makemake. 

Charlene E. Detelich, geolog şi cercetător de la Laboratorul de Fizică Aplicată din cadrul Universităţii John Hopkins, susţine că obiectele mici din gheaţă ar trebui clasificate drept planete pentru că au procese geologice active.

Cercetătorul adaugă că a fost întotdeauna iritat de faptul că s-a păstrat modelul traditiţional al Sistemului Solar alcătuit doar din opt planete de dragul de-ai ajuta pe elevi să memoreze mai uşor la şcoală. Dacă s-ar face reclasificarea, sistemul notru solar ar fi alcătuit din peste 200 de planete. 

Paul Byrne, un alt geolog, a declarat „dacă reabilităm Pluto, n-ar trebui să considerăm şi Luna drept o planetă? Sau Ganymede, cea mai mare lună a lui Jupiter, mai mare şi decât Mercur? Ca geolog, pot să spun: „Da, de ce nu?”.

Scriind pentru Science Focus la începutul acestui an, Byrne a spus că oamenii care au votat pentru noua clasificare a planetelor în 2006 au fost mai degrabă ”astronomi” decât geologi.El a sugerat că decizia Uniunii Astronomice a fost motivată de a evita aglomerarea pereţilor copiilor cu postere nerezonabil de mari cu sute de planete ale sistemului nostru solar. 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici