Posibile urme de gheaţă, descoperite la polii planetei Mercur. Ce deosebeşte Mercurul de oricare altă planetă

O sondă spaţială lansată de NASA a descoperit noi indicii care ar putea să confirme existenţa apei în stare solidă (gheaţă) în câteva cratere întunecate de la polii planetei Mercur.

412 afișări
Imaginea articolului Posibile urme de gheaţă, descoperite la polii planetei Mercur. Ce deosebeşte Mercurul de oricare altă planetă

Planeta Mercur (Imagine: NASA)

Deşi temperaturile de la suprafaţa planetei pot să depăşească pragul de 400 de grade Celsius, anumite cratere de la polii planetei Mercur se află permanent în umbră.

Câteva studii mai vechi au reliefat existenţa unor zone aflate în apropiere de polii lui Mercur care reflectau undele radar - o proprietate caracteristică gheţurilor.

Sonda Messenger a dovedit faptul că aceste zone "strălucitoare" se suprapun perfect peste zonele în care se află acele cratere întunecate.

Messenger este abia a doua sondă - după Mariner 10 din anii 1970 - trimisă de oameni pe orbita lui Mercur, planeta din sistemul nostru solar aflată cel mai aproape de Soare. Până la plasarea pe orbită a sondei Messenger, zone foarte mari de pe suprafaţa lui Mercur nu au fost niciodată cartografiate.

Zonele strălucitoare de pe Mercur care reflectau undele radar au fost detectate prima dată în anii 1990, cu ajutorul unor telescoape terestre. Savanţii de la NASA au suprapus imaginile captate de Observatorul Arecibo peste cele mai recente fotografii ale polilor lui Mercur expediate de sonda Messenger.

Specialiştii afirmă că această descoperire nu reprezintă totuşi o dovadă certă, întrucât, în cazul multor cratere de pe Mercur, depozitele de gheaţă ar avea nevoie să fie acoperite cu un strat izolant de 10-20 de centimetri de sfărâmături, pentru a putea să rămână în stare stabilă, informează bbc.co.uk.

Miercuri, savanţii de la NASA implicaţi în misiunea sondei Messenger au precizat faptul că planeta Mercur a fost activă din punct de vedere geologic o perioadă îndelungată în istoria ei.

Datele trimise de sonda Messenger arată că forma craterelor de impact de la suprafaţa planetei a fost serios afectată de un proces geologic.

Studiul savanţilor americani a fost publicat în revista Science.

Savanţii americani au prezentat, totodată, un nou model teoretic despre structura internă a planetei Mercur, potrivit căruia nucleul uriaş al acesteia este încastrat într-un înveliş de sulfat de fier - o caracteristică nemaiîntâlnită pentru nicio altă planetă.

Sonda Messenger a fost lansată de NASA în anul 2004 şi a intrat pe orbita planetei Mercur în martie 2011. NASA a anunţat recent că această misiune spaţială va fi extinsă până în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici