Predispoziţia genetică vinovată de apariţia cancerului pulmonar, identificată de cercetători

Cercetătorii din 18 ţări au analizat variaţiile genetice ale ADN-ului a peste 15.000 de persoane şi au reuşit să identifice predispoziţia genetică vinovată de apariţia cancerului pulmonar, potrivit unui articol apărut în revista britanică Nature Genetics.

467 afișări
Imaginea articolului Predispoziţia genetică vinovată de apariţia cancerului pulmonar, identificată de cercetători

Predispoziţia genetică vinovată de apariţia cancerului pulmonar, identificată de cercetători

Acest studiu genetic, prezentat ca fiind cel mai mare realizat vreodată despre cancerul pulmonar, a fost coordonat de Centrul Internaţional de Cercetări în domeniul Cancerului (CIRC, Lyon, Franţa) şi de Centrul Naţional al Genotipologiei (CNG, Evry, Franţa), beneficiind de sprijinul Institutului Naţional de Oncologie din Franţa.

Din cei 15.000 de pacienţi studiaţi, 6.000 sufereau de cancer pulmonar, iar ceilalţi 9.000 nu erau atinşi de această maladie, potrivit comunicatului CIRC.

Noua regiune cromozomică identificată se află pe a cincea pereche de cromozomi şi conţine cele două gene, deja cunoscute, TERT şi CRR9, considerate a fi direct implicate în această predispoziţie.

În opinia lui Mark Lathrop, directorul CNG, gena TERT "prelucrează telomeraza, o enzimă ce este considerată drept un factor critic determinant în apariţia cancerului pulmonar".

Aceste variaţii genetice cresc riscul de apariţie a cancerului pulmonar cu până la 60%, indiferent dacă persoanele care prezintă aceste anomalii genetice sunt fumătoare sau nefumătoare.

Cu toate acestea, potrivit opiniei comunicatului CIRC, această creştere "este infimă faţă de riscul apariţiei cancerului pulmonar provocat de fumat".

Aceste rezultate contribuie la o mai bună înţelegere a cancerului pulmonar, tratamentul contra acestei boli fiind, în prezent, limitat, a indicat Paul Brennan, coordonatorul echipei de cercetători din cadrul CIRC.

"Sperăm că această descoperire ne va ajuta la o mai bună diagnosticare şi la conceperea unui tratament mai eficient", a adăugat Brennan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici