- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (19.04.2022, 09:51)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premieră mondială. Cercetătorii au inventat beţişoarele "electrice" care fac ca mâncarea să pară mai sărată, pentru a evita consumul excesiv de sodiu
- Cercetătorii au dezvoltat beţişoare care creează în mod artificial gustul de sare, ca parte a eforturilor de reducere a nivelului de sodiu din unele dintre cele mai populare mâncăruri din ţară, ceea ce reprezintă o premieră mondială.
- Dispozitivul foloseşte un curent slab pentru a amplifica în mod artificial gustul de sare, ca parte a eforturilor de reducere a nivelului de sodiu din mâncărurile populare.
5452 afișări
Sursa foto: meiji.ac.jp
Beţişoarele funcţionează cu ajutorul stimulării electrice şi al unui mini-computer purtat pe brăţara celui care mănâncă.
Dispozitivul transmite ionii de sodiu din alimente, prin beţişoare, către gură, unde creează o senzaţie de sărat, potrivit lui Homei Miyashita, profesor la Universitatea Meiji din Tokyo, al cărui laborator a colaborat cu producătorul de alimente şi băuturi Kirin pentru a dezvolta dispozitivul.
Echipa a declarat că va perfecţiona prototipul şi speră să pună beţişoarele la dispoziţia consumatorilor anul viitor.
Ustensilele ar putea găsi un public receptiv în Japonia, unde dieta tradiţională tinde să fie bogată în sare din cauza folosirii unor ingrediente precum miso şi sosul de soia, potrivit The Guardian.
Adultul japonez mediu consumă aproximativ 10 grame de sare pe zi, dublu faţă de cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii a propus reducerea consumului zilnic de sare la maximum 7,5 grame pentru bărbaţi şi 6,5 grame pentru femei.
Beţişoarele folosesc "electricitate foarte slabă - nu suficient pentru a afecta corpul uman - pentru a ajusta funcţia ionilor precum clorura de sodiu şi glutamatul de sodiu pentru a schimba percepţia gustului, făcând ca alimentele să pară mai puternice sau mai slabe", a precizat Kirin într-un comunicat.
Miyashita şi Kirin au declarat că testele clinice efectuate pe persoane care urmează o dietă săracă în sodiu au confirmat că dispozitivul sporeşte gustul sărat al alimentelor sărace în sodiu de aproximativ 1,5 ori. Aceştia au precizat că participanţii cărora li s-a administrat supă miso cu conţinut redus de sare au comentat despre îmbunătăţirea "bogăţiei, dulceaţei şi gustului general" al mâncării.
Consumul ridicat de sare poate duce la hipertensiune arterială, care este cea mai mare cauză a atacurilor de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale.
„Pentru a preveni aceste boli, trebuie să reducem cantitatea de sare pe care o consumăm", a declarat Ai Sato, cercetător la Kirin. „Dacă încercăm să evităm să luăm mai puţină sare într-un mod convenţional, ar trebui să îndurăm durerea de a ne tăia alimentele preferate din dietă sau să suportăm să mâncăm alimente fade”.
Laboratorul lui Miyashita explorează şi alte moduri în care tehnologia poate fi folosită pentru a atrage simţurile, a inventat, de asemenea, un ecran de televizor care poate fi lins şi care imită aromele diferitelor alimente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden și Trump se întorc în „ring”, înainte de alegeri. Biden se declară „fericit” să dezbată din nou cu fostul președinte al SUA
-
Joe Biden, declaraţie şocantă: M-am gândit la sinucidere când mi-a murit prima soţie
-
Economia României tuşeşte. Execuţia bugetului general consolidat în primele 3 luni s-a încheiat cu un deficit de 2,06% din PIB
-
Păcănelele, greu de „ucis”! USR acuză PSD că a minţit când a promis eliminarea lor până la finalul lunii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: FOTO. Ceasul de aur al celui mai bogat om de pe Titanic va fi scos la licitație, alături de alte obiecte unice. Care sunt prețurile estimate
Citește pe www.zf.ro: Final de linie. Prima industrie care va fi ucisă de Inteligenţa Artificială. ”În cel mult un an, toate centrele vor dispărea”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Final de linie. Prima industrie care va fi ucisă de Inteligenţa Artificială. ”În cel mult un an, toate centrele vor dispărea”
Lanţul românesc de restaurante ce se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s a facut 48 de milioane de euro anul trecut şi vrea să se extindă cu până la 50 de noi locaţii, inclusiv la nivel international
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze, fără să știe cât de periculoase sunt
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe