PREMIERĂ naţională la Târgu Mureş: Transplant de grefă de măduvă între pacienţi cu grupe de sânge diferite

Un transplant de măduvă, de la un tânăr polonez la unul român, a fost realizat, joi, la Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, şeful clinicii, Benedek Istvan, spunând că intervenţia este o premieră naţională, cei doi tineri având grupe sanguine diferite.

590 afișări
Imaginea articolului PREMIERĂ naţională la Târgu Mureş: Transplant de grefă de măduvă între pacienţi cu grupe de sânge diferite

PREMIERĂ naţională la Târgu Mureş: Transplant de grefă de măduvă între pacienţi cu grupe de sânge diferite (Imagine: Shutterstock)

Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, Benedek Istvan, a spus că a reuşit, în cursul dimineţii de joi, să transplanteze o grefă de măduvă de la un tânăr polonez - obţinută prin Registrul European de Transplant - la unul român.

El a susţinut că operaţia constituie o premieră naţională, în condiţiile în care donatorul şi receptorul au grupe sanguine diferite.

"Astăzi a fost o premieră naţională, care constă în faptul că, în sfârşit, din Registrul European de Transplan am reuşit să aducem o grefă - deci mai mult decât celule stem, acele celule mezenchimale necesare pentru a reface sistemul hematopoietic şi imunitar al organsmului. Este un lucru absolut deosebit că din Polonia găsim ajutor. (...) Deci, se prelucrează după ce vine materialul, amestecat cu sânge, cu tot, pentru că are altă grupă de sânge", a explicat Benedek Istvan.

Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş a precizat că operaţia "nu este o simplă recoltare de sânge".

Bolnavul, un tânăr de 19 ani din Harghita, diagnosticat cu aplazie medulară severă, după ce în urma unei extracţii dentare a sângerat mult timp, a primit o anestezie generală, iar în urma transplantului va avea dureri probabil trei zile, pentru că transplantarea grefei a presupus puncţionarea crestei măduvei, a mai arătat medicul.

Potrivit lui Benedek, la clinica sa au fost realizate, începând din 2001, peste 320 de transplanturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici