Prima armă imprimată 3D a fost testată. Cum arată şi cum funcţionează - VIDEO

O companie americană a realizat prima armă de foc tipărită 3D, un pistol bazat pe modelul 1911, folosind 30 de componente metalice, sinterizate laser.

1382 afișări
Imaginea articolului Prima armă imprimată 3D a fost testată. Cum arată şi cum funcţionează - VIDEO

Prima armă imprimată 3D a fost testată. Cum arată şi cum funcţionează (Imagine: Captură video)

O companie din Texas, Statele Unite, a realizat şi a testat prima armă de foc tipărită 3D, realizată din metal. Pistolul, bazat pe modelul clasic 1911, a fost realizat prin sinterizarea laser a 30 de piese din oţel inoxidabil, fibră de carbon şi inconel, un aliaj de nichel, crom şi fier, anunţă dailymail.co.uk.

Creatorii armei spun că "funcţionează superb" şi că rezistă fără probleme după ce a tras 50 de cartuşe. Compania spune că sinterizarea laser are o precizie foarte mare şi că piesele tipărite 3D au mai multe detalii şi sunt mai puţin poroase decât cele realizate în mod convenţional. Kent Firestone, vicepreşedinte la Solid Concepts, firma producătoare, spune că "succesul producerii şi a faptului că pistolul 1911 tipărit 3D funcţionează,  demonstrează viabilitatea procesului de imprimare în trei dimensiuni pentru aplicaţii comerciale." El îndeamnă populaţia să nu se sperie la gândul că, într-o zi, fiecare îşi va putea imprima arme de foc acasă. "Momentat, suntem singura firmă care are licenţa să producă arme în acest fel", spune el.

Procesul de sinterizare selectivă foloseşte un laser puternic care topeşte pulberi metalice, plastice sau ceramice şi le dă forma dorită prin încălzire şi presare. "Faptul că tipărirea 3D nu este suficient de precisă sau de puternică e o idee preconcepută, greşită. Ne luptăm să schimbăm această perspectivă ", spune Firestone. Compania plănuieşte să producă piese pentru arme în continuare, folosind acelaşi proces. "Dacă un client are nevoie de o piesă unică, de comandă, suntem pregătiţi să livrăm în 5 zile," adaugă el.

Compania insistă că nu a căutat să realizeze o versiune mai ieftină, sau mai uşor de fabricat a pistolului, ci vrea să demonstreze că tipărirea 3D e o soluţie viabilă pentru aplicaţii comerciale. "Echipamentul necesar producerii unei arme ca aceasta costă în jur de 630.000 de euro. Ţeava pistolului e supusă la presiuni de peste 1.400 kg/cm cub. Faptul că arma funcţionează, că are precizia şi fiabilitatea uneia fabricate convenţional, demonstrează faptul că tipărirea 3D este suficient de dezvoltată pentru realizarea de prototipuri şi chiar produse finite", concluzionează Firestone.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici