Prima eoliană flotantă pe mare, inaugurată în Marea Nordului

Prima eoliană flotantă de mare anvergură a fost inaugurată, marţi, în Marea Nordului, în largul apelor teritoriale norvegiene, fiind primul dispozitiv ce elimină neplăcerile cauzate de procesul de producere a acestui tip de energie, potrivit companiei petroliere StatoilHydro.

217 afișări
Imaginea articolului Prima eoliană flotantă pe mare, inaugurată în Marea Nordului

Prima eoliană flotantă pe mare, inaugurată în Marea Nordului (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

Eoliene offshore statice, sprijinindu-se pe un suport fixat pe fundul marin, la câteva zeci de metri sub suprafaţa apei, există deja în prezent, însă "Hywind" este primul proiect de eoliană flotantă, ce poate fi folosit în ape adânci de 120-700 de metri.

"Proiectul prezintă avantaje mari: nu se vede de pe coastă, poate fi implantat în locuri ce nu sunt frecventate de alţii, precum pescarii sau păsările, şi este complet ecologic", explicat Anne Stroemmen Lycke, directorul departamentului pentru energie eoliană al companiei norvegiene StatoilHydro.

Prima eoliană Hywind a fost inaugurată de Terje Riis-Johansen, ministrul norvegian al Petrolului şi Energiei, la o distanţă de 10 kilometri în largul insulei Karmoey, din sud-vestul Norvegiei.

În practică, o eoliană flotantă, cu paletele având un diametru de 40 de metri, ajunge până la 100 metri sub apă. Partea ei scufundată constă într-un tub lung de 100 de metri, care umplut cu balast (apă şi pietre), pentru stabilizarea instalaţiei.

Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite (California şi coasta de est) şi Spania sunt ţările în care această tehnologie ar putea fi exportată. "Hywind" va începe să producă energie peste câteva săptămâni, a precizat grupul norvegian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici