Primele imagni surprinse cu naşterea unei planete - FOTO, VIDEO

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au studiat în ultimii cinci ani steaua LkCa 15 şi au stabilit că este foarte posibil să asiste la formarea unei planete.

1366 afișări
Imaginea articolului Primele imagni surprinse cu naşterea unei planete - FOTO, VIDEO

Primele imagni surpinse cu naşterea unei planete - FOTO, VIDEO (Imagine: NASA)

Steaua LkCa 15 este situată la 430 de ani lumină distanţă de Terra şi este înconjurată de un disc circumstelar format din pulberi, gaze şi asteroizi.

Studierea pe o perioadă lungă de timp a acestei stele i-a făcut pe astronomi să concluzioneze că este în plină formare şi că asistăm la transformarea ei în planetă, scrie dailymail.co.uk.

Echipa de la Universitatea din Arizona, condusă de Stephanie Sallum, a studiat zonele goale din jurul stelei LkCa 15 cu ajutorul telescoapelor Large Binocular Telescope din Arizona şi Magellan din Chile pe care le-au adaptat pentru a corecta distorsiunile de lumină.  Astronomii au detectat emisii la diferite lungimi de undă, inclusiv în infraroşu şi hidrogen-alfa (Hα), provenind din discurile stelei.

Într-o lucrare publicată în revista Nature, cercetătorii susţin că observaţiile infraroşu şi Hα arată că asistăm în mod clar transformarea LkCa 15 în planetă. ”Datele oferă dovezi că protoplanete gigant suferă o perioadă de luminozitate şi Hα mare în faza lor de acumulare”, se arată în lucrarea astronomilor din Arizona.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că studierea tânărului sistemul LkCa 15 oferă o primă ocazie de a studia direct formarea planetelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici