Primul dromader clonat din lume, în Dubai

Primul dromader clonat din lume s-a născut pe 8 aprilie, într-un laborator din Dubai, şi se simte foarte bine, au anunţat reponsabilii Centrului de cercetare şi reproducţie din emiratul arab.

1092 afișări
Imaginea articolului Primul dromader clonat din lume, în Dubai

Primul dromader clonat din lume, în Dubai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este primul dromader din lume care a fost clonat", a declarat Nisar Wani, unul dintre cercetătorii de la Centrul pentru reproducţie a camelidelor, finanţat de suveranul din Dubai, şeicul Mohammad Ben Rached Al-Maktoum.

"Dromaderii sunt foarte folositori aici, mai ales pentru producţia de lapte şi pentru curse", a explicat acelaşi cercetător.

Lulu Skidmore, directorul ştiinţific al centrului, a declarat că această reuşită semnificativă a programului de cercetare le oferă oamenilor de ştiinţă posibilitatea de a salva genele dromaderilor cu performanţe deosebite în ceea ce priveşte producţia de lapte şi cursele de animale.

Puiul de dromader a primit numele de Injaz, iar cercetătorii arabi consideră că naşterea lui este un succes înregistrat în încercarea lor de ameliorare a rasei. Arabii din zonă au un adevărat cult pentru dromaderi, în regiune organizându-se şi foarte multe curse cu astfel de animale.

Experţii arabi au mărturisit că au avut nevoie de o perioadă de cinci ani de teste înainte de a putea să cloneze un dromader.

Acelaşi centru a reuşit, în 1998, să încrucişeze în premieră mondială un dromader cu o lama. Animalul născut din această încrucişare a fost numit Cama.

Prima clonare a unui animal a fost realizată în 1996, în Marea Britanie - oaia Dolly, care a murit prematur, la vârsta de şase ani şi jumătate.

De atunci, printre celelalte animale care au fost clonate s-au numărat caii şi câinii, dar, până recent, niciun dromader nu fusese clonat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici