Proprietara terenului unde a căzut meteoritul vinde bilete de vizitare

Proprietara terenului din nordul Letoniei unde a căzut, duminică, un meteorit, vinde bilete de intrare persoanelor care vor să viziteze zona, cerând de asemenea bani pentru folosirea şi uzura căilor de acces, relatează AFP, adăugând totodată că experţii lansează ipoteza unei farse.

192 afișări
Imaginea articolului Proprietara terenului unde a căzut meteoritul vinde bilete de vizitare

Proprietara terenului unde a căzut meteoritul vinde bilete de vizitare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe de altă parte, specialiştii letoni îşi exprimă îndoielile cu privire la ipoteza căderii unui meteorit.

Locuitorii din Mazsalaca, un sat din districtul Valmiera, au alertat duminică autorităţile letone în legătură cu prezenţa unui obiect căzut din cer care a incendiat terenurile agricole.

Sosite la faţa locului, echipele de intervenţie au descoperit un crater de 15 metri diametru şi cinci metri adâncime şi au ajuns la concluzia că este vorba despre un meteorit.

"Am ajuns la concluzia că impactul a fost produs de un obiect ceresc, din acest motiv considerăm că este vorba despre un meteorit", a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Inga Vetere.

Geologul Dainis Ozlos a măsurat craterul care, potrivit acestuia, are un diametru de doar 10 metri.

El consideră că a asistat la o farsă sofisticată, flăcările putând proveni din topirea unui metal amplasat pe pământ.

Pompierii au delimitat craterul cu un gard pentru a proteja zona de curioşi şi colecţionari de suveniruri.

Directorul Institutului leton de astronomie susţine că meteoritul este o farsă

Informaţia cu privire la un "corp celest" care, potrivit serviciilor secrete letone, ar fi căzut duminică seara în apropiere de localitatea Mazsalaca din nordul ţării, este o farsă, a declarat directorul Institutului leton de astronomie, Ilgonis Vilks, pentru pagina electronică a RIA Novosti.

El s-a deplasat la locul incidentului împreună cu un grup de cercetători letoni şi estoni.

"Craterul a fost creat, după toate evidenţele, cu un excavator. Niciun fragment de satelit sau de meteorit nu a fost găsit. Toată această poveste nu este decât un fals", a declarat cercetătorul.

Potrivit acestuia, experţii au prelevat eşantioane din sol pentru a-şi confirma concluziile preliminare.

Potrivit informaţiilor anunţate anterior, un meteorit ar fi căzut duminică seara în apropiere de Mazsalaca, formând un crater cu diametrul de 20 de metri şi adâncimea de zece metri şi fără a răni vreo persoană. Potrivit experţilor, ar putea fi vorba despre un fragment de satelit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici