Risc de radioactivitate în Letonia, în urma căderii unui meteorit - VIDEO, FOTO

Pompierii şi poliţiştii letoni au ridicat baraje în jurul unui crater format de căderea unui corp neidentificat, posibil un meteorit, din cauza unui risc de contaminare radioactivă, a anunţat şeful Serviciului local pentru situaţii de urgenţă, Janis Krastins, citat de RIA Novosti în pagina online.

550 afișări
Imaginea articolului Risc de radioactivitate în Letonia, în urma căderii unui meteorit - VIDEO, FOTO

Risc de radioactivitate în Letonia, în urma căderii unui meteorit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform unei informaţii, un meteorit ar fi căzut duminică seara în apropiere de Mazsalaca, în districtul Valemiera (nordul Letoniei, în apropiere de frontiera estonă). În urma căderii s-a format un crater lat de 20 de metri şi adânc de 10 metri, fără ca vreo persoană să fie rănită.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a şefului Serviciului leton pentru situaţii de urgenţă, Inga Vetere, ar putea fi vorba despre un satelit artificial al pământului sau de un fragment al acestuia. "Locul a fost imediat izolat, având în vedre că nu ştim, în continuare, ce a căzut din cer. Conform unei informaţii preliminare, ar fi vorba despre un meteorit. Însă este posibil să fi fost un satelit (spaţial) sau un fragment al acestuia. O contaminare radioactivă este, de asemenea, posibilă", a declarat aceasta. Ea a declarat că salvatori şi militari au izolat imediat locul.

"Nu ştim, de asemenea, ce se află în interiorul craterului, vedem doar pământ ars", a declarat Krastins. Luni dimineaţa, el anunţase că, în pofida faptului că nivelul radioactivităţii era mai ridicat în interiorul craterului, acesta nu prezenta risc de contaminare.

Pe de altă parte, corpul celest căzut duminică seara în nordul Letoniei ar fi cel mai mare din istoria ţării, a declarat, luni, cercetătorul leton Ilgonis Vilkis, din cadrul Institutului de Astronomie al Universităţii din Riga. "După toate aparenţele, pare să fie vorba despre un meteorit. În ţara noastră au mai căzut meteoriţi, dar nu au lăsat niciodată cratere atât de vaste. Patru meteoriţi au căzut în Letonia, în secolul al XIX-lea, formând cratere de doar câteva zeci de centimetri. La Mazsalaca, avem de a face cu cel mai mare corp care a căzut din cer, din istoria ţării noastre", a precizat cercetătorul.

Vilks nu exclude posibilitatea că acest corp ar putea fi de origine artificială, dar şi-a exprimat îndoiala că ar fi vorba despre un fragment de satelit. "În caz contrar, distrugerile ar fi fost mult mai serioase", a afimat acesta.

Potrivit presei locale, meteoritul a căzut lângă o casă de la marginea oraşului. Un martor ocular, care a văzut obiectul căzând din cer şi lăsând o urmă de foc în urmă, a declarat că acesta producea un zgomot similar celui făcut de un avion care zboară la altitudine joasă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici