Rămăşiţele unui monstru marin care a trăit în urmă cu 12 milioane de ani, descoperite în Peru

Rămăşiţele unui monstru marin, un caşalot uriaş care a trăit în urmă cu 12 milioane de ani, au fost descoperite în Peru, au anunţat cercetătorii francezi de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris, al căror studiu a fost publicat în revista Nature.

165 afișări
Imaginea articolului Rămăşiţele unui monstru marin care a trăit în urmă cu 12 milioane de ani, descoperite în Peru

Rămăşiţele unui monstru marin care a trăit în urmă cu 12 milioane de ani, descoperite în Peru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oamenii de ştiinţă au hotărât să acorde acestei noi specii denumirea ştiinţifică Leviathan melvillei, în onoarea scriitorului Herman Melville, autorul romanului "Moby Dick".

Rămăşiţele aparţin "celui mai mare caşalot descoperit vreodată", au declarat cercetătorii francezi, care au precizat că dinţii acestui exemplar aveau 36 de centimetri lungime, fiind cu 10 centimetri mai lungi decât cei mai mari dinţi ai caşaloţilor din zilele noastre.

Graţie unui maxilar puternic dotat cu dinţi de 12 centimetri în diametru, exemplarele din specia Leviathan melvillei aveau capacitatea de a împiedica tentativele de evadare a balenelor cu fanoane, prada lor preferată.

Resturile fosile ale acestui exemplar de caşalot uriaş au fost descoperite în timpul unor săpături arheologice organizate în noiembrie 2008 în zona deşertică din regiunea Ica, în apropiere de plajele din sudul statului Peru, de către o echipă de paleontologi de la muzeele de istorie naturală din Paris, Rotterdam, Pisa, Lima şi Bruxelles.

Până la această descoperire, pentru acest tip de caşalot s-au descoperit doar câţiva dinţi de mari dimensiuni, în special în Chile, în apropiere de zona unde cercetătorii efectuau săpături în speranţa de a descoperi cel puţin un craniu aparţinând acestor monştri marini.

Oamenii de ştiinţă au descoperit un maxilar inferior, o bună parte dintr-un craniu şi dinţi, fără a descoperi însă şi restul scheletului.

Leviathan melvillei avea un craniu lung de trei metri, iar corpul său putea atinge 17,5 metri. Balenele cu fanoane, care atingeau 7-8 metri în lungime, reprezentau prada lor preferată.

Acest super-prădător din mediul marin care a trăit în urmă cu 12 milioane de ani avea însă un concurent puternic - un rechin uriaş, mult mai mare şi mai puternic decât marele alb din zilele noastre, care avea o lungime a corpului de până la 15 metri.

Leviathan melvillei şi alţi caşaloţi uriaşi, care se foloseau de dinţii lor puternici pentru a-şi prinde şi imobiliza prada, au dispărut cu câteva milioane de ani în urmă, însă rudele lor, caşaloţii care vânează calmari, au supravieţuit până în zilele noastre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici