Raritate în lumea păsărilor: Un pui alb de pasăre Kiwi s-a născut în Noua Zeelandă

Un pui alb de pasăre kiwi, considerat o raritate, s-a născut în Noua Zeelandă, încununând cel mai fertil sezon de la inaugurarea unui sanctuar pentru protejarea acestei specii emblematice pentru emisfera sudică, au anunţat, vineri, surse din ministerul Mediului neozeelandez.

682 afișări
Imaginea articolului Raritate în lumea păsărilor: Un pui alb de pasăre Kiwi s-a născut în Noua Zeelandă

Raritate în lumea păsărilor: Un pui alb de pasăre Kiwi s-a născut în Noua Zeelandă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Puiul, un mascul botezat Manukura, un nume de demnitar în limba maori, s-a născut pe 1 mai, în sanctuarul Pukaha din nordul capitalei Wellington.

"Din câte ştim, acesta este primul pui alb născut în captivitate", a declarat Bob Francis, directorului sanctuarului Pukaha.

Păsările kiwi au, de obicei, un penaj maroniu, însă puiul în cauză aparţine unui grup genetic de indivizi care prezintă pete albe pe pene, deschizând posibilitatea ca unul dintre urmaşii lor să se nască complet albi. Bob Francis a precizat totodată că Manukura nu este albinos.

În acest an, 14 pui de kiwi s-au născut în rezervaţia Pukaha. În intervalul 2005 - 2010 s-au născut, în medie, doar doi pui pe an.

Emblemă a Noii Zeelande, kiwi, o pasăre atipică, înzestrată cu un cioc lung şi care nu poate să zboare, este ameninţată cu dispariţia din cauza unor prădători precum câini, pisici, şobolani şi nevăstuici. În prezent, în Noua Zeelandă mai trăiesc doar 70.000 de exemplare de păsări kiwi şi mai multe subspecii sunt ameninţate cu dispariţia.

În sanctuarul Pukaha, înfiinţat în 2001, gardienii au instalat capcane pentru a limita numărul prădătorilor, iar fiecare ou de kiwi este pus la adăpost într-o "creşă" special amenajată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici