Record de zecimale din numărul Pi

Un om de ştiinţă francez pretinde că a calculat 2,7 trilioane de zecimale din numărul iraţional Pi (π), un nou record cu atât mai impresionant cu cât nu a realizat calculul cu ajutorul computerului, informează The Indian Times.

11470 afișări
Imaginea articolului Record de zecimale din numărul Pi

Record de zecimale din numărul Pi

Fabrice Bellard a doborât recordul anterior de 2,6 miliarde de zecimale calculate din Pi, stabilit de un computer, după 131 de zile de calcule şi verificări.

Pi (π )este un număr iraţional, adică valoarea sa nu poate fi exprimată exact sub formă de fracţie m/n, cu "m" şi "n" întregi. De aceea, reprezentarea sa zecimală nu se termină şi, dacă fiecărei zecimale i s-ar acorda o secundă pentru pronunţie, ar fi necesari 85.000 de ani pentru a termina de citit.

Pentru a-l calcula pe Pi, Bellard a dezvoltat propriul său algoritm, despre care susţine că este de 20 de ori mai eficient decât calculatoarele anterioare.

"Mi-am cumpărat prima carte despre Pi când aveam 14 ani şi de atunci am tot urmărit recordurile de zecimale identificate de computer", a spus Bellard.

"Nu sunt interesat în special de zecimalele lui Pi. Este mai mult un joc amuzant, un fel de a testa o metodă de calcul", a adăugat el.

Tentativele de a stabili valoarea exactă a lui Pi, constanta matematică ce exprimă raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc într-un spaţiu euclidian, datează încă din Antichitate.

Utimul record de memorare a lui Pi înregistrat de Guinness Book este de 67,890 digitale şi a fost stabilit de Lu Chao, un tânăr din China.

Numărul este şi transcendent, ceea ce înseamnă, printre altele, că nu există un şir finit de operaţii algebrice cu numere întregi (puteri, extrageri de radicali, sume etc.) al căror rezultat să fie egal cu valoarea lui. De-a lungul istoriei matematicii, s-au depus eforturi semnificative de a determina Pi cu mai multă precizie şi de a-i înţelege natura. Fascinaţia acestui număr a intrat şi în cultura non-matematică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici