Roiuri galactice unite printr-un "pod" de gaz cald, descoperite de Telescopul Planck - FOTO

Telescopul spaţial Planck a descoperit, pentru prima dată în istorie, un "pod" de gaz cald care uneşte o pereche de roiuri galactice, a anunţat miercuri Agenţia Spaţială Europeană (ESA) într-un comunicat.

454 afișări
Imaginea articolului Roiuri galactice unite printr-un "pod" de gaz cald, descoperite de Telescopul Planck - FOTO

Roiuri galactice unite printr-un "pod" de gaz cald, descoperite de Telescopul Planck (Imagine: ESA)

Astronomii au detectat un filament de gaz care face legătura între roiurile galactice Abell 399 şi Abell 401 pe o distanţă de peste 10 milioane de ani-lumină, la o temperatură care atinge 80 de milioane de grade Celsius.

Telescopul Planck a fost lansat în 2009, pentru a analiza radiaţiile "fosile" emise de Big Bang, în urmă cu 13,7 miliarde de ani.

Rezultatele confirmă precedentele date transmise de satelitul de observare a radiaţiilor cosmice X XMM-Newton, lansat tot de ESA, care sugerau prezenţa unui gaz cald, nu doar în interiorul norilor galactici, ci şi între aceştia. Semnalul recepţionat nu era pe atunci suficient de puternic pentru ca oamenii de ştiinţă să poată trage concluzia unei veritabile descoperiri.

Rezultatele furnizate de Planck au la bază observarea amprentei caracteristice lăsate de gazul cald asupra radiaţiei fosile, fenomen cunoscut sub numele de "efectul Sunyaev-Zel'dovich", după numele savanţilor care l-au descoperit.

Acest efect a fost deja utilizat de telescopul Planck pentru a detecta acele roiuri galactice, furnizând în acelaşi timp o metodă de detectare a firavelor filamente de gaz care ar putea conecta roiurile între ele.

În Universul primordial, filamentele de materie gazoasă au invadat cosmosul într-o pânză uriaşă, în care roiurile galactice s-au format în nodurile cele mai dense.

O mare parte din acest gaz nu a fost încă detectată, dar astronomii cred că pot să îl detecteze şi între roiurile galactice în interacţiune, acolo unde filamentele sunt comprimate şi încălzite, fiind din acest motiv mai uşor de reperat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici