Roverul Curiosity, scos din funcţiune joia trecută, îşi va relua toate activităţile până săptămâna viitoare

Roverul american Curiosity, scos din funcţiune de savanţii de la NASA joia trecută, ca măsură de precauţie, pentru a remedia o defecţiune a computerului de bord, îşi va relua toate activităţile ştiinţifice până săptămâna viitoare, a anunţat Agenţia spaţială americană.

208 afișări
Imaginea articolului Roverul Curiosity, scos din funcţiune joia trecută, îşi va relua toate activităţile până săptămâna viitoare

Roverul Curiosity, scos din funcţiune joia trecută, îşi va relua toate activităţile până săptămâna viitoare (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Pe 28 februarie, inginerii americani au transferat pe un computer de rezervă rezultatele operaţiunilor efectuate de robotul Curiosity de la sosirea lui pe Marte, pe 6 august 2012, din cauza unei defecţiuni apărute la nivelul memoriei computerului principal.

"Înregistrăm progrese importante în încercarea noastră de a reveni la normal", a declarat Richard Cook, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), un institut de cercetare pe care NASA îl deţine la Pasadena, într-un comunicat publicat luni seară, în care specialistul american prevede o revenire la normal a activităţilor roverului până săptămâna viitoare.

"Trebuie să mai efectuăm o serie de operaţiuni-test pentru computerul principal, precum poziţionarea braţului robotizat al roverului", a adăugat el.

Cauza acelei probleme tehnice apărute la nivelul memoriei computerului principal nu este deocamdată cunoscută, a precizat NASA.

Ca majoritatea vehiculelor spaţiale, Curiosity este echipat cu un computer de rezervă, care este capabil să asigure funcţionarea roverului în cazul producerii unor probleme tehnice.

Curiosity nu a pierdut niciun moment contactul cu Terra, au precizat cercetătorii de la NASA.

Roverul american a colectat pe 20 februarie primul eşantion provenind din interiorul unei roci sedimentare marţiene, aceasta fiind o premieră planetară pentru un robot aflat în afara Terrei. După ce a fost trecut printr-o sită, eşantionul recoltat a fost transferat în laboratorul de chimie şi mineralogie (Chemistry and Mineralogy/ CheMin) aflat la bordul roverului Curiosity.

Curiosity, un vehicul de o tonă, cu şase roţi, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu şi mai sofisticat robot trimis vreodată pe Marte, a coborât în zona ecuatorului marţian în craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de doi ani. Principalul obiectiv al misiunii este acela de a determina dacă planeta roşie a permis în trecutul ei existenţa vieţii microbiene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici