S-a născut primul copil care nu moşteneşte cancerul mamar

O femeie din Marea Britanie a devenit, vineri dimineaţă, prima din ţara sa care a născut un copil, o fetiţă, ce are garanţia că nu va moşteni cancerul mamar, foarte frecvent în familia sa şi la care era predispus genetic, informează dailymail.co.uk..

63 afișări
Imaginea articolului S-a născut primul copil care nu moşteneşte cancerul mamar

S-a născut primul copil care nu moşteneşte cancerul mamar (Imagine: www.dailymail.co.uk)

Femeia în vârstă de 27 de ani, originară din Londra, a recurs la tehnica scanării genetice pentru a obţine garanţia că nu va transmite fiicei sale cancerul mamar, foarte frecvent în familia sa.

Astfel, embrionii femeii au fost scanaţi, medicii alegându-i pe cei care nu purtau genele letale care transmit cancerul mamar.

Toate femeile din familia tatălui copilului, din ultimele trei generaţii, au fost lovite de cumplita boală, la vârste relativ mici, între 27 şi 29 de ani. Bărbatul, în vârstă de 28 de ani, poartă şi el genele care transmit cancerul mamar.

Astfel, cuplul a decis să recurgă la crearea de embrioni prin metoda fertilizării in vitro. Cinci dintre embrioni nu erau purtători ai genelor BRCA-1 şi BRCA-2, responsabile de cele 44.000 de cazuri de cancer mamar înregistrate anual în Marea Britanie. Medicii au implantat apoi în uterul mamei doi embrioni sănătoşi din care doar unul s-a dezvoltat.

Dacă ar fi fost concepută pe cale naturală, fetiţa ar fi prezentat 50 - 85% probabilităţi de a se îmbolnăvi.

Specialiştii de la University College Hospital din Londra, care au anunţat naşterea, spun că fetiţa se simte foarte bine.

Procedura a fost coordonată de profesorul Paul Serhal, de la University College London Hospital. Medicul a declarat: "Această fetiţă nu se va confrunta cu spaima că va dezvolta această formă genetică de cancer mamar sau ovarian la vârsta adultă".

Paul Serhal este, de asemenea, autorul unor proceduri de concepere a unor copii care nu au moştenit genele cancerului la ochi şi ale celui la colon.

Tehnica este autorizată în Marea Britanie prin normele Autorităţii de Control a Embriologiei şi Fertilizării Umane, care gestionează regulile în materie de clonare în această ţară.

Există, însă, şi critici ai acestei metode de concepere, care susţin că nu este moral să se înlăture copiii cu defecte genetice şi care descriu tehnica aceasta ca un "instrument de căutare şi ucidere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici