"Sărut planetar" în seara de Mărţişor. Conjuncţie între Jupiter şi Venus

Pe 1 şi 2 martie, Jupiter şi Venus vor apărea unul lângă altul pe cerul nopţii, într-un eveniment numit conjuncţie. "Sărutul" dintre zeul tunetelor şi zeiţa dragostei, aşa cum îl numeşte publicaţia LiveScience, va putea fi admirat cu ochii liberi, fără telescop sau binoclu.

11433 afișări
Imaginea articolului "Sărut planetar" în seara de Mărţişor. Conjuncţie între Jupiter şi Venus

Sursa FOTO - NASA

Două planete strălucitoare vor apărea ca şi cum ar fi pe cale să se ciocnească pe cerul nopţii.

Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul solar, şi Venus, cea mai fierbinte din Sistemul Solar, dar şi cea mai strălucitoare planetă de pe cerul Pământului, se vor afla la aproximativ jumătate de grad unul de celălalt.

Timp de săptămâni, cele două corpuri s-au apropiat unul de celălalt, ducând spre un fenomen numit conjuncţie, care are loc ori de câte ori două obiecte de pe cer, cum ar fi luni, planete sau stele, apar foarte apropiate, transmite LiveScience.

Acest fenomen este, desigur, o iluzie optică. Cele două planete strălucitoare sunt de fapt la milioane de mile una de cealaltă şi numai din punctul nostru de vedere pe Pământ par să se ciocnească unul de altul. 

Nu veţi avea nevoie de un telescop sau de un binoclu pentru a vedea cele două planete strălucitoare. Pur şi simplu priviţi spre vest după apus, iar cele două obiecte  ar trebui să fie vizibile cu ochiul liber. Vor arăta ca nişte stele excepţional de strălucitoare; Jupiter va străluci de două ori mai luminos decât Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer, în timp ce Venus va străluci de şase ori mai mult decât Jupiter, potrivit  Space.com

Din păcate pentru bucureşteni şi majoritatea amatorilor după fenomenele cosmice, fenomenul nu va putea fi observat din sud-estul României (exceptând judeţul Tulcea) din cauza norilor, potrivit ANM. Doar în nord-vestul României, în Arad, Satu Mare, Oradea, Bistriţa, Deva, cerul va fi senin, favorabil pentru observaţii astronomice. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici