Scheletul unui dinozaur cu dimensiuni uriaşe, descoperit în Argentina: "Cântărea cât 10 elefanţi din Africa şi cât şapte Tyrannosaurus rex" - FOTO

Scheletul unui dinozaur cu dimensiuni uriaşe, care a trăit în urmă cu 77 de milioane de ani în America de Sud şi cântărea cât 10 elefanţi, a fost descoperit în Argentina, au anunţat, joi, paleontologii americani.

4743 afișări
Imaginea articolului Scheletul unui dinozaur cu dimensiuni uriaşe, descoperit în Argentina: "Cântărea cât 10 elefanţi din Africa şi cât şapte Tyrannosaurus rex" - FOTO

Scheletul unui dinozaur cu dimensiuni uriaşe, descoperit în Argentina: "Cântărea cât 10 elefanţi din Africa şi cât şapte Tyrannosaurus rex" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noua specie de dinozaur, a cărei descriere a fost publicată în revista Scientific Reports, aparţine familiei titanozaurilor, alcătuită din dinozauri erbivori gigantici, care au trăit în număr mare în acea regiune în cretacicul superior.

Oamenii de ştiinţă estimează că animalul, al cărui gât foarte lung măsura aproximativ 26 de metri, avea o greutate de aproximativ 60 de tone.

"Cântărea cât 10 elefanţi din Africa şi cât şapte Tyrannosaurus rex", cel mai cunoscut dintre dinozauri, a declarat Kenneth Lacovara, profesor de paleontologie la Universitatea Drexel din Philadelphia, care a descoperit scheletul acestui animal în sudul Patagoniei, în Argentina.

În plus, scheletul arată că animalul nu îşi terminase perioada de creştere în momentul morţii sale.

"Este de departe cel mai bun exemplu pe care îl avem dintre toate vieţuitoarele uriaşe care au trăit pe planeta noastră", a declarat Kenneth Lacovara.

În timpul a patru campanii de săpături, între 2005 şi 2009, paleontologii au reuşit să găsească peste 70% din schelet, cu excepţia oaselor capului. Acest procent este considerabil mai mare în comparaţie cu cele pentru scheletele altor titanozauri descoperite în trecut.

Cercetătorii dispun practic de toate oasele membrelor inferioare şi superioare, inclusiv un femur lung de 1,8 metri şi un humerus.

Cu ajutorul acestor oase, savanţii au alcătuit un portret detaliat al animalului şi au putut să calculeze cu un grad mare de precizie dimensiunile impresionante ale acestuia.

Noul dinozaur a fost denumit "Dreadnoughtus schrani", "dreadnought" însemnând "cel care nu se teme de nimic" în engleza veche.

"Cu un corp de mărimea unei case, cu greutatea unei turme de elefanţi şi cu coada lui deosebit de puternică, Dreadnoughtus nu se temea de nimic", a explicat Kenneth Lacovara.

"Dreadnougths" desemnează şi un tip de cuirasat construit la începutul secolului trecut.

Termenul "schrani" aduce un omagiu antreprenorului Adam Schran, care a sprijinit aceste cercetări ştiinţifice.

Pentru a atinge acea talie impresionantă, dinozaurul Dreadnoughtus trebuia să mănânce în fiecare zi cantităţi fenomenale de vegetale.

"Cel mai mare dintre titanozauri rămâne un mister pentru că, în aproape toate cazurile, fosilele lor sunt incomplete", a precizat la rândul său Matthew Lmanna, profesor la Muzeul Carnegie de Istorie Naturală din oraşul american Pittsburgh.

Greutatea colosală a dinozaurului Argentinosaurus era comparabilă şi, poate, chiar superioară celei a lui Dreadnoughtus, însă oamenii de ştiinţă dispun de foarte puţine oseminte pentru a face o analiză exactă.

Patagonia este o regiune bogată în descoperiri paleontologice. În epoca dinozaurilor, pampasul argentinian era acoperit cu arbori înalţi de peste 15 metri, capabili să satisfacă nevoile alimentare ale uriaşilor erbivori.

În mai, paleontologii argentinieni au anunţat descoperirea unei cantităţi importante de rămăşiţe fosilizate ale unui alt titanozaur, care, potrivit specialiştilor sud-americani, ar fi putut să cântărească peste 100 de tone şi să aibă o lungime de 40 de metri. Comunitatea ştiinţifică internaţională s-a arătat totuşi prudentă faţă de aceste estimări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici