Sindromul Războiului din Golf, cauzat de administrarea unor pastile împotriva gazelor de luptă

Sindromului Războiului din Golf există şi este determinat de administrarea unor pastile împotriva gazelor de luptă militarilor mobilizaţi în această zonă, arată un studiu american citat de cotidianul britanic The Independent, în ediţia electronică.

968 afișări
Imaginea articolului Sindromul Războiului din Golf, cauzat de administrarea unor pastile împotriva gazelor de luptă

Sindromul Războiului din Golf, cauzat de administrarea unor pastile împotriva gazelor de luptă

Potrivit unui studiu efectuat în Statele Unite, comandat de Congres şi descris ca fiind unul din cele mai ample din acest domeniu, boala a fost cauzată de bromura piridostigmină, substanţă aflată în compoziţia pastitelor administrate militarilor americani şi britanici împotriva gazelor de luptă care ar fi putut fi folosite de Saddam Hussein în 1991 în Războiul din Golf. Militarii americani au fost afectaţi şi de neurotoxinele din pesticidele folosite frecvent în pregătirea operaţiunilor.

 

Guvernul britanic a susţinut că nu există suficiente dovezi ştiinţifice care să confirme existenţa sindromului Războiului din Golf, dar a acceptat să ofere despăgubiri militarilor care s-au îmbolnăvit după ce au luptat în această zonă. Aproximativ 6.000 de militari din totalul de 55.000 mobilizaţi în conflict au fost identificaţi ca având simptome ale acestui sindrom.

Cercetătorii de la Universitatea din Boston au menţionat că este puţin probabil ca acest sindrom să fi fost cauzat de alţi posibili factori precum uraniul sărăcit din obuzele folosite de miliarii americani şi britanici, detonarea armelor chimice şi fumul din jurul puţurilor de petrol din Kuwait.

În Marea Britanie, militarii cărora li s-au administrat astfel de pastile dar care nu au mers pe front s-au plâns că suferă de aceeaşi boală. Ministerul britanic al Apărării susţine că militarii britanici au primite acelaşi tip de pastile ca şi cei americani, iar un purtător de cuvânt a adăugat că soldaţii britanici nu au fost expuşi pesticidelor care conţineau neurotoxine.

"Pentru veteranii de război, misterul care le-a provocat această boală a fost dezvăluit. Timp de mai mulţi ani li s-a spus că boala lor este provocată de cauze psihologice. Studiul arată însă că sunt alte cauze precum expunerea la toxine pe durata Războiului din Golf. (...) Pe baza acestor rezultate, ar trebui imediat că cooperăm cu Statele Unite pentru a găsi o modalitate de a trata acest sindrom", a declarat directorul unei organizaţii umanitare britanice care se ocupă de veterani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici