Sinucideri, abuz de alcool şi anxietate. Schimbările climatice afectează sănătatea mintală

Schimbările climatice pot avea un anumit impact asupra sănătăţii mintale a populaţiei - stres pentru adulţi şi anxietate pentru copii -, potrivit unui studiu publicat luni de un institut de cercetări ştiinţifice din Australia.

727 afișări
Imaginea articolului Sinucideri, abuz de alcool şi anxietate. Schimbările climatice afectează sănătatea mintală

Sinucideri, abuz de alcool şi anxietate. Schimbările climatice afectează sănătatea mintală (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

"Pagubele cauzate de schimbările climatice nu sunt doar de natură fizică. Trecutul recent ne arată că evenimentele climatice extreme antrenează totodată apariţia unor riscuri considerabile pentru sănătatea publică, inclusiv pentru sănătatea mintală şi bunăstarea comunităţilor", afirmă autorii acestui studiu, realizat de Institutul pentru climă din Australia.

Referindu-se la evenimentele climatice - secetă, inundaţii - apărute în ultimii ani în anumite regiuni din Australia, autorii au constatat că "bulversarea şi suferinţa provocată de un eveniment extrem pot să persiste timp de mulţi ani".

O parte semnificativă din comunităţile afectate de aceste evenimente - până la 20% din populaţie - va suferi din cauza stresului, va fi afectată din punct de vedere emoţional şi se va lăsa cuprinsă de disperare, afirmă cercetătorii australieni.

Abuzul de alcool poate să apară totodată după astfel de evenimente climaterice extreme, iar anumite studii au evidenţiat chiar o legătură între valurile de căldură dublate de secetă şi o rată ridicată a sinuciderilor.

Copiii par în special vulnerabili în faţa riscului de apariţie a sentimentelor de anxietate şi nesiguranţă, generate de incapacitatea adulţilor de a lupta contra dereglărilor climatice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici