Slăbirea sistemului imunitar în cazul pacienţilor seropozitivi contribuie la declanşarea cancerului

Slăbirea sistemului imunitar în cazul pacienţilor seropozitivi joacă un rol major în creşterea riscului de declanşare a cancerului, potrivit unui studiu francez publicat pe site-ul revistei Lancet Oncology.

93 afișări
Imaginea articolului Slăbirea sistemului imunitar în cazul pacienţilor seropozitivi contribuie la declanşarea cancerului

Slăbirea sistemului imunitar în cazul pacienţilor seropozitivi contribuie la declanşarea cancerului (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit rezultatelor acestui studiu, efectuat pe un eşantion de 52.278 de pacienţi, monitorizaţi între anii 1998 şi 2006, "cu cât nivelul imunităţii este mai scăzut, cu atât creşte riscul declanşării cancerului, independent de alţi factori de risc".

Studiul a fost sprijinit de Agenţia franceză de cercetări împotriva maladiei SIDA (ANRS).

Concluziile acestui studiu pledează pentru o diagnosticare şi o începere a tratamentului cât mai timpurii pentru persoanele infectate cu virusul HIV.

După introducerea terapiilor antiretrovirale combinate, în 1996, cancerul a devenit prima cauză de deces în rândul pacienţilor infectaţi cu HIV. În rândul acestor pacienţi, riscul de apariţie a cancerului este de două-trei ori mai mare faţă de cel existent în rândul populaţiei generale.

Acest studiu, cu o valoare statistică "de neegalat", a permis monitorizarea declanşării a şapte tipuri de cancer în rândul persoanelor infectate cu HIV. Trei dintre aceste tipuri de cancere fac parte din lista bolilor asociate maladiei SIDA - cancerul de col uterin, sarcomul Kaposi şi limfomul non-Hodgkin. Celelalte patru sunt limfomul Hodgkin, cancerul pulmonar, cancerul hepatic şi cancerul la colon).

Potrivit acestui studiu, cu cât imunitatea este mai scăzută - fenomen marcat printr-o scădere dramatică a celulelor CD4 -, cu atât creşte mai mult riscul de declanşare a cancerului, această corelaţie păstrându-şi valabilitatea indiferent de alţi factori de risc.

Cu excepţia cancerului la colon, acest risc pare să fie reversibil, odată ce numărul limfocitelor CD4 începe să crească, au explicat cercetătorii francezi. În opinia lor, medicii trebuie să readucă sau să menţină, cu ajutorul tratamentelor antiretrovirale, numărul limfocitelor CD4 dincolo de pragul de 500/mm3 în sânge.

Studiul prezintă, totuşi, o serie de particularităţi. Astfel, de exemplu, riscul de apariţie a cancerului de col uterin scade în rândul pacienţilor seropozitivi care urmează un tratament antiretroviral, independent de efectele tratamentelor antiretrovirale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici