Sonda Voyager 1 nu a ieşit încă din Sistemul Solar

Sonda spaţială americană Voyager 1, lansată în 1977, nu a ieşit încă din Sistemul Solar, a anunţat miercuri NASA, contrazicând astfel afirmaţiile făcute de un astronaut american cu câteva ore mai devreme, în aceeaşi zi.

796 afișări
Imaginea articolului Sonda Voyager 1 nu a ieşit încă din Sistemul Solar

Sonda Voyager 1 nu a ieşit încă din Sistemul Solar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Potrivit echipei de cercetători, Voyager 1 nu a ieşit încă din Sistemul Solar şi nu a ajuns în spaţiul interstelar", afirmă într-un comunicat Edward Stone, coordonatorul ştiinţific al acestei misiuni NASA cu sediul la Institutul de Tehnologie California (Caltec) din Pasadena.

Cele două sonde Voyager, lansate în 1977, la un interval de o lună, se află încă într-o stare bună de funcţionare. Programul de explorare Voyager are ca obiectiv studierea planetelor din afara Sistemului Solar. Voyager 1 şi Voyager 2 au survolat deja planetele Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi 48 dintre sateliţii acestora.

Datele transmise de cele nouă instrumente aflate la bordul fiecăreia dintre cele două sonde au făcut ca această misiune de explorare a Sistemului Solar să devină cea mai fructuoasă, din punct de vedere ştiinţific, din întreaga istorie spaţială.

În decembrie 2012, coordonatorii misiunii au anunţat că Voyager 1, lansată în 1977, se găsea într-o nouă regiune de la marginea Sistemului Solar, denumită "autostrada magnetică", în care particulele puternic încărcate energetic cunosc transformări radicale.

"O schimbare în direcţia câmpului magnetic este ultimul indicator-cheie care ar confirma faptul că sonda a ajuns în spaţiul interstelar, însă această schimbare de direcţie nu a fost deocamdată observată", a subliniat Edward Stone.

Bill Webber, un profesor de astronomie de la Universitatea New Mexico, în prezent pensionar, anunţase în cursul zilei de miercuri, citând o serie de studii publicate într-o revistă ştiinţifică, că sonda Voyager 1 ar fi ieşit din Sistemul Solar.

"Se pare că Voyager 1 a părăsit zona de frontieră de la limita Sistemului Solar, potrivit măsurătorilor spectrului de hidrogen şi de heliu, caracteristice acelora pe care ne aşteptăm să le întâlnim în spaţiul interstelar", a declarat profesorul Webber.

"Aş spune că Voyager 1 se află de acum dincolo de heliosferă, într-o nouă regiune, şi că toate datele pe care le primim sunt diferite şi interesante", a adăugat el.

Studiul profesorului Webber a fost acceptat spre publicare în Geophysical Research Letters, o revistă ştiinţifică editată de American Geophysical Union.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici