Spania sub Franco era pregătită să declare război Portugaliei în 1975

Spania din ultimele luni ale dictatorului Francisco Franco era pregătită să declare război Portugaliei în numele luptei împotriva comunismului, potrivit unor documente americane citate luni de cotidianul spaniol El Pais.

390 afișări
Imaginea articolului Spania sub Franco era pregătită să declare război Portugaliei în 1975

Spania sub Franco era pregătită să declare război Portugaliei în 1975 (Imagine: Wikipedia)

Ultimul şef de Guvern în perioada dictaturii lui Francisco Franco (1939-1975), Carlos Arias Navarro, declara în martie 1975 că "Spania era dispusă să ducă lupte anticomuniste" împotriva Portugaliei, "singură dacă este necesar" după revoluţia din 1974 care pusese capăt guvernării autoritare a lui Marcelo Caetano.

Robert Ingersoll, care era în perioada respectivă ajdunct al secretarului de Stat american, menţiona la rândul său, într-o telegramă adresată secretarului de Stat Henry Kinssinger, o reuniune "privată" pe care a avut-o cu Arias Navarro, la Ierusalim.

Ingersoll a declarat de asemenea în urma acestei conversaţii: "Portugalia constituie o ameninţare serioasă pentru Spania, nu numai din cauza evoluţiei situaţiei (interne - n. red.), ci şi datorită sprijinului extern de care ar putea beneficia şi care ar putea fi ostil Spaniei".

Diplomatul american remarca totodată că Arias Navarro i se părea "foarte îngrijorat" de situaţia din Portugalia, în condiţiile în care succesorul lui Caetano la conducerea ţării, Antonio de Spinola, tocmai renunţase la putere, iar stânga câştiga teren în ţară.

Spania "este o ţară puternică şi prosperă" care "nu doreşte să ceară ajutor", dar care "speră în cooperarea şi înţelegerea prietenilor săi" în materie de interes şi ideologie în cazul unui conflict cu Portugalia, potrivit mesajului diplomatului american.

Dictatorul Francisco Franco a murit la 20 noeimbrie 1975, dispariţie care a deschis calea "tranziţiei" către democraţie, până la primele alegeri libere de după Franco, în iunie 1977.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici