Specialiştii recomandă ca talia unui adult să fie mai mică de jumătate din înălţimea sa

  • Conform ghidurilor actualizate, oamenii ar trebui să fie încurajaţi să îşi măsoare talia pentru a verifica dacă nu au prea multă grăsime periculoasă în jurul taliei.
  • Organismul de sănătate NICE recomandă ca talia unui adult să fie mai mică de jumătate din înălţimea sa pentru a reduce riscurile pentru sănătate.
7147 afișări
Imaginea articolului Specialiştii recomandă ca talia unui adult să fie mai mică de jumătate din înălţimea sa

Specialiştii recomandă ca talia unui adult să fie mai mică de jumătate din înălţimea sa

Măsurarea indicelui de masă corporală (IMC) este, de asemenea, utilă, dar nu ia în considerare excesul de greutate în jurul abdomenului. Aceasta creşte riscul unor afecţiuni precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile de inimă şi accidentul vascular cerebral.
 
Un nou proiect al Institutului Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire (NICE) afirmă că persoanele din unele grupuri etnice asiatice şi de culoare sunt mai predispuse la acest tip de acumulare de grăsime în jurul taliei, care se numeşte "adipozitate centrală", potrivit BBC.
 
Aceştia ar trebui să utilizeze praguri mai mici ale IMC pentru obezitate pentru a ajuta la prezicerea riscurilor specifice de sănătate.
 
Dar NICE avertizează că şi cei care se află într-o categorie de greutate cu un IMC sănătos ar putea avea prea multă grăsime în jurul taliei.
 
Explicaţi-le oamenilor că, pentru a-şi măsura talia, ar trebui să găsească partea de jos a coastelor şi partea de sus a şoldurilor, să înfăşoare un centimetru în jurul taliei la jumătatea distanţei dintre aceste puncte şi să expire în mod natural înainte de a face măsurarea", se arată în ghidul privind identificarea persoanelor supraponderale şi obeze.
 
Măsurarea raportului talie-înălţime poate fi utilizată pentru ambele sexe şi toate grupurile etnice, precum şi pentru adulţii foarte musculoşi, adaugă acesta. Însă măsurarea circumferinţei taliei nu este precisă în cazul persoanelor cu un IMC de peste 35, al femeilor însărcinate sau al copiilor sub doi ani.
 
Sfaturile privind gestionarea greutăţii sunt, de obicei, adaptate individului şi se concentrează pe îmbunătăţirea dietei şi pe determinarea acestuia să facă mai multă mişcare, pe lângă eventualele tratamente şi intervenţii chirurgicale.
 
Cele mai recente estimări pentru Anglia sugerează că 28% dintre adulţi sunt obezi şi 36% sunt supraponderali, o problemă care costă Sistemul de Sănătate mai mult de 6 miliarde de lire sterline.
 
Dr. Paul Chrisp, director al centrului pentru orientări din cadrul NICE, a declarat că proiectul actualizat de orientări îi ajută pe oameni să înţeleagă factorii care ar putea avea un impact asupra sănătăţii lor şi să ia măsuri pentru a-i aborda.
 
Profesioniştii din domeniul sănătăţii şi publicul pot face comentarii cu privire la recomandările propuse în liniile directoare înainte de publicarea acestora în luna mai.

Tehnică uşor de utilizat

Profesorul Rachel Batterham, consultant în domeniul obezităţii, diabetului şi endocrinologiei, care face parte din comitetul de elaborare a ghidurilor, a declarat: „Creşterea grăsimii la nivelul abdomenului creşte riscul unei persoane de a dezvolta mai multe boli care limitează viaţa, inclusiv diabetul de tip 2 şi bolile de inimă. Raportul talie-înălţime este o măsură simplă, uşor de utilizat, care identifică persoanele care prezintă un risc sporit pentru sănătate şi care ar beneficia de sprijin pentru gestionarea greutăţii în vederea îmbunătăţirii stării lor de sănătate”.

Ghidurile actualizate spun că medicii ar trebui să ia în considerare, de asemenea, utilizarea raportului talie-înălţime la copiii şi tinerii cu vârsta de peste cinci ani pentru a evalua şi prezice riscurile pentru sănătate.

Dr. Nivedita Aswani, consultant pediatru, specializat în diabet şi gestionarea greutăţii la Sheffield Children's Hospital, a declarat că şi copiii mici sunt expuşi riscului efectelor grăsimii din abdomen.
 
În timpul pandemiei, s-a înregistrat o creştere substanţială a numărului de copii obezi în Anglia, 25% dintre copiii de clasa a şasea fiind obezi până la sfârşitul şcolii primare, potrivit datelor recente ale NHS.
 
Tinerii ar trebui să fie încurajaţi să caute sfaturi despre gestionarea greutăţii şi să fie sprijiniţi cu sensibilitate pentru a reduce riscul de a dezvolta aceste afecţiuni şi pentru a îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea generală", a declarat Dr. Aswani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici