- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (05.12.2024, 08:04)
Studiu: Activitatea cerebrală a bebeluşilor se schimbă dramatic înainte şi după naştere
Cercetătorii americani au reuşit în premieră să observe şi să înţeleagă cum se adaptează creierul bebeluşilor la viaţa din afara uterului, o descoperire care ar putea ajuta la îmbunătăţirea îngrijirii nou-născuţilor, în special a celor prematuri, arată un studiu publicat în revista PLOS Biology.
Urmărește
189 afișări
Studiu: Activitatea cerebrală a bebeluşilor se schimbă dramatic înainte şi după naştere
Oamenii de ştiinţă de la NYU Langone Health au analizat 184 de scanări cerebrale realizate pe 140 de fetuşi şi bebeluşi, pe o perioadă cuprinsă între 25 şi 55 de săptămâni de la concepţie.
Pentru a obţine imagini clare ale creierului fetal, cercetătorii au folosit o bobină magnetică moale aplicată direct pe abdomenul mamelor şi au utilizat inteligenţa artificială pentru a elimina interferenţele cauzate de mişcările fătului.
Potrivit rezultatelor, creierul bebeluşului se pregăteşte activ pentru viaţa din afara uterului. Dezvoltă conexiuni puternice în zonele responsabile de procesarea stimulilor externi (sunete, lumini, mirosuri), coordonarea mişcărilor şi chiar în regiunile asociate cu memoria şi gândirea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Român rezident în Anglia, înjunghiat în Egipt, unde se afla ca turist. Reacţia MAE
-
Cine este columbianul instigat de un rus care a încercat operaţiunea de sabotaj în România
-
Zborul unui avion ultra-uşor deasupra Galaţiului, prezentat în mod fals drept evoluţia unei drone
Dr. Lanxin Ji, autorul principal al studiului, afirmă că naşterea reprezintă cea mai dramatică schimbare din viaţa umană, când bebeluşul trece brusc din mediul protejat al uterului într-o lume plină de stimuli noi - de la sunetele echipamentelor medicale până la mirosurile părinţilor şi lumina artificială.
Scanările au evidenţiat modificări majore în trei zone importante ale creierului: reţeaua senzorimotorie, care procesează stimulii externi şi coordonează mişcările, reţeaua subcorticală, ce funcţionează ca un releu pentru informaţiile din diferite zone ale creierului şi reţeaua frontală superioară, responsabilă de funcţii cognitive complexe precum memoria de lucru.
O descoperire neaşteptată a fost creşterea activităţii în zona frontală a creierului, despre care se credea că se dezvoltă mai târziu în copilărie.
Deşi numărul conexiunilor între neuroni creşte mult la naştere, eficienţa comunicării între ei se îmbunătăţeşte gradual, printr-un proces numit „tăiere sinaptică", în care conexiunile inutile sunt eliminate.
Cercetătorii plănuiesc să compare aceste rezultate cu dezvoltarea cerebrală a copiilor născuţi prematur (înainte de 37 de săptămâni), pentru a înţelege mai bine cum influenţează factorii de mediu dezvoltarea timpurie a creierului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Cercetătorii au descoperit că o substanță psihedelică poate trata dependența de alcool. DMT este o substanță cunoscută de secole
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Suflatul puternic al nasului poate agrava răceala: ce spun medicii despre metoda corectă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce gadgeturi vor cumpăra milionarii în 2025? Printre aparate se numără și roboții care strâng totul de prin casă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
După Ingrid Baciu, România mai pierde încă un astrolog. A murit după o luptă grea cu cancerul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe