STUDIU: Aproape 700 de milioane de cazuri de malarie au fost stopate în Africa

Aproape 700 de milioane de cazuri de malarie au fost prevenite în Africa ca rezultat al eforturilor de combatere a bolii, începând din anul 2000, potrivit unui studiu publicat de jurnalul Nature, informează BBC.

393 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Aproape 700 de milioane de cazuri de malarie au fost stopate în Africa

700 de cazuri de malaria au fost stopate în Africa (Imagine: Shutterstock)

Studiul relevă că numărul de persoane infectate cu acest virus a scăzut cu 50 de procente pe întreg continentul, potrivit sursei citate. În mare parte, rezultatele pozitive se datorează instalării de plase de pat anti-ţânţari care împiedică insectele să transmită virusul. 

Şi cercetatorii de la Universitatea din Oxford au analizat datele din peste 30.000 de aşezări din Africa sub-sahariana şi au estimat  că 663 milioane de cazuri de malarie au fost combătute în ultimii 15 ani.

În acelaşi timp , un raport realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF spune că rata deceselor cauzate de malarie a scăzut cu 60% la nivel golbal faţă de anul 2000, ceea ce înseamnă că peste 6 milioane de vieţi au fost salvate. 

Raportul arată că în 13 ţări în care existau cazuri de malarie în anul 2000, nu s-a mai înregistrat niciun caz în 2014. În plus, în alte 6 ţari în care exista boala infecţioasă au fost raportate mai puţin de 10 cazuri.

Cu toate acestea, judecând după numărul de pacienţi bolnavi de malarie la nivel golbal,  în Africa se regăseasc 80% din cazuri şi 78 % dintre decesele cauzate de această boală infecţioasă transmisă de ţânţari.  

Dr. Margaret Chan , directorul general al OMS, a declarat : "Controlul malariei la nivel global este una dintre cele mai mari poveşti de succes din sănătatea publică din ultimii 15 ani. Este un semn că strategiile noastre funcţionează şi că putem combate acest criminal vechi, care continuă să omoare sute de mii de oameni în fiecare an, majoritatea copii". 

Directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake , a întărit ideea, spunând: "Ştim cum să prevenim şi să tratam malaria. Din moment ce putem să facem acest lucru, trebuie să facem acest lucru! ".

Pentru ca rezultate bune să continue să apară, fondurile alocate pentru prevenţia şi tratatrea malariei trebuie menţinute. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici