STUDIU - Ar putea exista o specie extraterestră ca Na'vi din filmul " Avatar" ?

O lună ca Pandora ce orbitează o planetă gigantică din gaz n-ar putea să susţină viaţa, iar specia Na'vi din filmul "Avatar" nu are nicio legătură cu ştiinţa, spun criticii de film. Filmul este minunat, dar este ştiinţifico-fantastic.

2130 afișări
Imaginea articolului STUDIU - Ar putea exista o specie extraterestră ca Na'vi din filmul " Avatar" ?

Sursa Foto - Hepta

Primul trailer la "Avatar: The Way of Water" a generat entuziasmul de altădată pentru Pandora şi rasa extraterestră numită Na'vi dintr-un univers ficţional imaginat de ilustrul regizor James Cameron.  

Mai sunt 6 luni până apare filmul în cinematografe, dar între timp, reapare controversata întrebare privind realismul universului din franciza Avatar, mai ales că de câteva decenii, oamenii au pornit serios în căutarea altor forme de viaţă inteligentă în univers:  ar putea Na'vi să existe? 

James Cameron, producătorul filmului cu cele mai mari încasări din toată istoria cinematografiei moderne,  răspunde la o serie de întrebări de tip Q&A 

 

Ce sunt Na'vi? 

Na'vi sau Homo pandorus sunt o rasă de umanoizi  care locuiesc pe luna Pandora. Nu sunt mamifere, căci clasificarea biologică de pe Terra nu se poate aplica în cazul faunei de pe Pandora. 

Indivizii din specia Homo pandorus au o înălţime medie  de aproximativ 3 metri, piele de culoare albastră sau verde, cu dungi de cyan închis, ochii mari cu sclerotică galbenă şi iris negru. De asemenea, au împletituri cu nervi şi cozi lungi şi mari.

Corpurile lor sunt mai subţiri decât cele ale oamenilor oamenii. Dieta lor este omnivoră.  Împletiturile din cap, ce arată ca nişte cozi din păr de culoare neagră, le folosesc pentru reproducere pe cale sexuală.

În film, Homo pandorus sunt singurele specii extraterestre cu raţionament ce sunt cunoscute oamenilor. 

Na'vi sunt o specie vânători-culegători cu tehnologia echivalentă a epocii paleolitice a Pământului.

Sunt caracterizaţi ca fiind nişte „maimuţe albastre” în termeni rasişti de către oameni, dar au dezvoltat o cultură sofisticată bazată pe o conexiune spirituală profundă cu alte vieţăţi din mediul înconjurător şi o venerează pe Eywa, o „zeiţă” atotcuprinzătoare care locuieşte în Arborele Sufletelor şi comunică cu fiinţele de pe toată Pandora. 

Trailerul la primul film 

Cum este planeta Pandora?

Planeta Pandora este de fapt o lună a unei planete gigantice din gaz de culoare albastră, numită Polifem.

Numele de Pandora provine de la un personaj feminin din mitologia greacă - aparţine primei femeii care a fost creată de Hefaistos la comanda lui Zeus pentru a pedepsi bărbaţii care l-au batjocorit la un ritual de sacrificiu. Pandora a fost trimisă pe Pământ cu o cutie, iar când bărbaţii s-au îndrăgostit de ea, cutia a fost deschisă şi toate relele băgate de zei au ieşit la suprafaţă, devastând lumea cu tristeţe, ură, frică, lăcomie şi invidie, şi numai speranţa a rămas în cutie.

Polifem este ciclopul care a fost orbit de eroul mitologic Ulise din Odiseea după ce i-a mâncat pe unii dintre membrii echipajului său  în timp ce se deplasa în drumul său de întoarcere spre Itaca. 

Steaua pe care o orbitează Polifem se numeşte Alfa Centauri A (care există în realitate şi este de 10 ori mai mare ca steaua noastră, Soarele). 

Polifem este o planetă gazoasă mai mică decât Jupiter şi are 14 luni. 

Una dintre ele este Pandora care este locuibilă. 

Atmosfera sa este compusă din azot, oxigen, dioxid de carbon, xenon,  metan şi hidrogen sulfurat, aerul nefiind respirabil pentru oameni. 

Pandora are o vegetaţie luxuriantă, iar fauna este alcătuită din creaturi specifice Cretacicului - reptile zburătoare numite leonopteryx, prăduitori zburători ikran,  nectarivori similari cailor, ervivori masivi numiţi  talioang care sunt asemănător bivolilor şi sunt vânaţi de Na'vi , thanatori, carnivori fioroşi din păduri care sunt aidoma lupilor şi raptorilor, titanothere care sunt giganţi ca elefanţii şi masivi ca triceraptoşii, carnivori mici natang care sunt aidoma lupilor, ferigi  care emit lumină.şi atokirina, seminţele arborelui sufletelor care sunt considerate suflete pure şi sacre. 

Trailerul la cel de-al doilea film 

Na'vi nu pot exista pentru că ar încalcă legile fizicii şi ale evoluţionismului 

Iată ce spun autorii unui studiu de pe TheGeekTwins, care par să aibă o atitudine sceptică. 

1.  Să începem cu oasele. Este explicat la începutul filmului că Na'vi sunt  greu de ucis  deoarece au „ oase întărite din fibră de carbon naturală”. În realitate, carbonul în sine este de fapt moale şi flexibil. Devine dur şi puternic doar atunci când este amestecat cu alte elemente într-un aliaj . Aliajele nu apar în natură şi, cu siguranţă, nu ar apărea la o fiinţă vie. Atunci, Na'vi ar fi ca Wolverine. Dar Na'vi de fapt nu sunt atât de greu de ucis. Corporaţia reuşeşte să ucidă o mulţime dintre ei când le bombardează habitatul. 

2.  Acum să vorbim despre puterea lor. Potrivit filmului, Na'vi sunt mult mai puternici şi mai înalţi decât fiinţele umane din specia Homo Sapiens. Gravitaţia mai uşoară a Pandorei ar trebui să explice de ce sunt atât de înalţi şi puternici, dar este greşit.

Gravitaţia mai scăzută i-ar face pe locuitorii planetei să fie mai înalţi, dar n-ar dezvolta muşchi puternici, aşa că Na'vi ar fi mai slabi, nu mai puternici decât oamenii.

Nicăieri în film nu vedem vreo dovadă că gravitaţia este mai uşoară decât pe Pământul. Na'vi se deplasează la fel ca oamenii  merg la fel, obiectele cad cu aceeaşi viteză ca pe Terra, iar protagoniştii umani ai filmului nu menţionează niciodată nevoia de a se adapta la gravitaţie. 

3. Coada albastră este inutilă şi în locul greşit.  Fiecare individ Na'vi are două cozi, unul albastru din partea dorsală şi unul din cap care pare să fie o împletitură din păr,  cu nervi. Coada din cap este folosită pentru  reproducere,  conexiunea cu creaturi ce le pot fi îmblânzite pentru a se deplasa călare pe ele, sau cu zeiţa Eywa.

În schimb, cozile albastre nu servesc la nimic. La toate creaturile pământeşti şi chiar şi la creaturile de pe Pandora, cozile se extind de la coloana vertebrală la sacrum (un os mare, triunghiular, aflat la baza coloanei vertebrale) , unde se ataşează şoldurile. Cozile Na'vi ies  de deasupra sacrului. De asemenea, cozile le ies  în unghi drept spre deosebire de cozile normale care urmează curba coloanei vertebrale.

Problema şi mai mare este motivul pentru care au cozi. Pentru Na'vi, cozile sunt inutile. 

Animalele de pe Terra au cozi din mai multe motive. Creaturile cu patru picioare folosesc cozi pentru echilibru. Păunii le folosesc pentru comunicare. Maimuţele folosesc cozi pentru a prinde obiecte. Alte animale le folosesc pentru navigaţie şi apărare. Na'vi nu au nimic din astea. Ei se deplasează pe două picioare, aşa că coada nu este folosită pentru echilibru. Cozile lor sunt subţiri şi slabe, aşa că nu sunt pentru comunicare. Cozile sunt prea subţiri pentru a fi prinse şi nu pot fi folosite pentru apărare. Singurul motiv pentru care există coada este pentru a ne aminti de pisici. 

4. Na'vi au patru membre. Majoritatea speciilor de pe Pandora au şase membre. Cu toate acestea, Na'vi au doar patru membre; două braţe şi două picioare, la fel ca oamenii.

Echipa de proiectare a încercat să explice această anomalie explicând în materialul de fundal că Na'vi avea iniţial patru braţe care s-au fuzionat treptat în două. Ei au arătat chiar şi pe scurt o primată cu două braţe, dar cu două antebraţe ataşate de fiecare cot . Asta nu se întâmplă în natură. Ceea ce se teoretizează este că al doilea set de braţe s-ar micşora treptat până când va dispărea, dar nicio specie nu şi-a fuzionat membrele. 

Probabil că James Cameron a vrut iniţial să-i prezinte pe Na'vi cu câte patru braţe, dar ar fi amintit de zeul Vişnu din religia hindusă, asociat conservării şi protecţiei,  de aceea  a renunţat pentru că ar fi stârnit controverse religioase grave. 

5. Na'vi au sâni, fiind mamifere. Femelele Na'vi au sâni. Acest lucru ar părea perfect natural cu excepţia faptului că nu au sens. În primul rând, sânii sunt formaţi din depozite de grăsime. Nicio specie de pe Pandora nu are grăsime corporală, cu excepţia Na'vi, şi chiar şi atunci, singura lor grăsime corporală este în sâni. Restul corpului este dominat de muşchi slabi. Dar cea mai mare problemă este că sânii se găsesc strict pe mamiferele placentare, iar Cameron însuşi a confirmat-o.

Toate mamiferele placentare îşi poartă copiii în interiorul uterului cu o placentă ataşată pentru a hrăni fătul. Există două tipuri de mamifere non-placentare- mamiferele care depun ouă, cum ar fi Platypus, şi mamiferele cu marsupiu, care nasc vii precum cangurii. Deoarece niciunul dintre Na'vi nu avea marsupiu, putem presupune că sunt mamifere care depun ouă. Mamiferele care depun ouă nu aunevoie de sâni. De aceea sânii la Na'vi nu au sens.

Nici mamiferele care depun ouă nu au mameloane. Îşi hrănesc puii secretând lapte prin pori. De asemenea, nu au buric, deoarece pentru asta ar necesita un cordon ombilical. Dar Na'vi le au pe amândouă.

Până la urmă, Cameron a insistat ca Na'vi să aibă sâni, patru membre şi trăsături faciale umane pentru a putea fi uşor familiarizaţi cu ochii spectatorilor umani din sălile de cinema, chiar dacă nu avea sens, deoarece Na'vi nu sunt mamifere placentare.

6.  Na'vi au alte trăsături care nu au sens, cum ar fi doi ochi enormi. Încă o dată, acesta este un contrast cu majoritatea celorlalte animale pandorice care au patru ochi. De asemenea, dimensiunea ochilor lor este mai potrivită pentru animalele nocturne. În lumina puternică a soarelui, ochii atât de mari i-ar lăsa pe Na'vi orbiţi de Soare. 

Apoi mai este părul. Niciun alt animal de pe Pandora nu are păr. Na'vi au pe cap o împletitură lungă de păr negru şi sprâncene. Dar nu au păr vizibil pe o  altă parte a corpului. 

Culoarea albastră a  pielii nu are sens pentru că orice specie, pentru a supravieţui şi a evolua pe termen îndelungat, are nevoie de camuflaj. Homo pandorus nu se poate camufla în vegetaţia de pe Pandora. Ar fi avut sens dacă vânau noaptea, numai că ei dorm când se lasă întunericul, mai ales că au activitate diurnă

Leii din savană care au blana de culoare gălbuie, urşii polari din mediul arctic  au blană de culoare albă, reptilele au culoarea verde similară cu cea a frunzelor, broaştele au culoarea noroiului, mistreţii  şi urşii ce au blană au blana de culoare brun ca să se asorteze cu triunghiurile copacilor din pădure, lupii au blana de culoare gri sau neagră pentru a vâna noaptea,  inclusiv rudele noastre îndepărtate, cimpanzeii, au blana de culoare neagră sau maronie ca să se camufleze cu crengile copacilor. 

7. Na'vi sunt prea umani. Organismele Pandorei au o mulţime de caracteristici diferite în comun; majoritatea dintre ei au şase membre, nări pe piept, zero grăsime corporală şi deloc păr. Na'vi au patru membre, nări pe cap, păr pe corp şi o culoare albastră a pielii care nu se găseşte nicăieri în Pandora. 

Pentru a explica de ce Na'vi arată atât de diferit, unii au susţinut că trebuie să fie de pe altă planetă şi au emigrat în Pandora. Din moment ce vedem primatul precursor cu cele patru braţe topite , clar că nu este adevărat.

Realitatea este că designerii au fost mai interesaţi să facă Na'vi drăguţ şi drăgălaş decât realist sau interesant. Rapoartele spun că conceptul lor original era pentru un design mult mai extraterestru. Cu toate acestea, au schimbat designul atunci când spectatorii de testare au găsit Na'vi prea extratereştri pentru a se raporta la . Rezultatul este că au creat o specie foarte iubită, dar şi o specie foarte neplauzibilă. Care este, desigur, ştiinţă greşită.

În concluzie, este puţin probabil sau imposibil ca extratereştrii precum Na'vi să existe pe o planetă din universul nostru care este supus legilor universale ale fizicii. 

Fauna şi vegetaţia de pe Pandora 

 

Viaţa pe luna unui gigant din gaz ar fi foarte grea, chiar imposibilă 

Să fii pe o lună ce orbitează o planetă gigantică din gaz nu ar fi cel mai ideal, dar ţi-ar oferi într-adevăr o privelişte uimitoare fiindcă ai admira pe cer, zi şi noapte, norii de pe planeta gigantică. 

Space susţine că  viaţa pe luna unui gigant gazos poate prezenta o serie de provocări.

Lunile lui lui Jupiter de exemplu sunt amplasate într-o centură de radiaţii intense de electroni şi ioni prinşi în câmpul magnetic al planetei. 

Europa, Ganymede şi Callisto sunt îngheţate şi sterpe, cel mult ar putea avea oceane subterane cu viaţă microbiană. 

Io este aridă şi vulcanică din cauza gravitaţiei masive a lui Jupiter. 

Titan este toxic, plin de metan, iar atracţia gravitaţională a lui Saturn duce la efecte extraordinare de maree ce ar distruge viaţa  în curs de dezvoltare, plus că produce vânturi şi erupţii vulcanice. 

Pe lângă radiaţii şi atracţia gravitaţională foarte crescută a gigantelor gazoase, mai intervin şi asteroizii. Gigantele gazoase ca Jupiter şi Saturn atrag asteroizi, iar aceste roci masive pot lovi deseori lunile naturale ale acestora. Pandora ar fi fost frecvent expusă la asteroizi, chiar la comete.

Trailerul la jocul  video Avatar: Frontiers of Pandora (Ubisoft)

O altă problemă o reprezintă distanţa faţă de stea. 

Vedem Venus care este prea aproape de Soare, deci mult prea fierbinte pentru a se dezvolta viaţa, având presiune atmosferică foarte crescută, atmosferă densă plină de nori şi ploi acide, şi Marte, care este prea îndepărtat, deci o planetă foarte îngheţată şi stearpă. 

Pe Terra s-a putut dezvolta viaţa pentru că are orbita în zona Goldilook, adică nici prea departe, nici prea aproape de Soare, pentru că are un câmp magnetic, pentru că are o gravitaţie moderată, pentru că la începuturile Sistemului Solar, a fost intens bombardată de meteoriţi pentru a-i furniza apa, mineralele şi compoziţiile chimice necesare apariţiei vieţii, iar azi Jupiter o fereşte de asteroizi, şi  pentru că a avut o activitate geologică moderată. Pe lângă asta, o mai are pe Luna drept companion care influenţează mareele şi anotimpurile, şi axa uşor înclinată, plus rotaţie proprie în jurul propriei axe. 

Majoritatea lunilor naturale tind să nu aibă o rotaţie în jurul propriei axe, deci o parte din ea ar fi permanent expusă la lumina şi căldura stelei, iar cealaltă parte la îngheţ şi la întuneric. 

Pandora în film arată frumoasă, dar în realitatea noastră guvernată de legile fizicii, ar fi o lume stearpă, îngheţată sau aridă, bombardată deseori de asteroizi, fără un câmp magnetic, şi extrem de iradiată din cauza gigantului de gaz pe care îl orbitează. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici