STUDIU. Astronomii au observat anomalii vechi de 100 ani pe Saturn

Furtunile uriaşe de pe Saturn pot învălui întreaga planetă şi pot fi văzute timp de luni de zile. Noi cercetări sugerează că impactul lor persistă cu sute de ani mai mult decât credeau experţii.

2076 afișări
Imaginea articolului STUDIU. Astronomii au observat anomalii vechi de 100 ani pe Saturn

NASA

Astfel de „megasfurtuni” terifiante sunt comune pe Saturn, fiind cunoscute ca „marele pete albe”.

Acestea erup la un interval de 20 sau 30 de ani în emisfera nordică a planetei şi se rotesc cu furie, fără oprire, vreme de luni de zile.

Astronomii au observat şase dintre aceste megafurtuni din 1876.

Cea mai recentă megafurtună a lovit în decembrie 2010, când nava spaţială Cassini a NASA a orbitat şi fotografiat planeta, înregistrând derularea unei furtuni vreme de 200 zile. 

După scanările recente, astronomii susţin că mega furtunile care s-au desfăşurat acum 100 de ani au lăsat efecte încă vizibile în atmosfera planetei, sub forma unor anomalii chimice persistente pe care oamenii de ştiinţă nu le pot explica pe deplin.

Impactul furtunilor saturniene pot dura secole.

,,De cele mai multe ori, atmosfera lui Saturn pare neclară şi lipsită de trăsături dacă admiri planeta cu ochiul liber, în contrast cu atmosfera colorată şi vibrantă a lui Jupiter ”, au scris cercetătorii într-un studiu publicat pe 11 august în revista Science Advances, citat de LIVESCIENCE

„Această imagine se schimbă atunci când privim Saturn folosind semnale radio”. 

  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici