STUDIU: Berea, benefică pentru organism. Ce boală combate dacă este consumată cum trebuie

Berea este benefică în cantităţi moderate. Un studiu efectuat pe 38.000 de persoane a arătat că poate combate o boală care afectează mulţi oameni şi care se tratează foarte greu.

4731 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Berea, benefică pentru organism. Ce boală combate dacă este consumată cum trebuie

STUDIU: Berea, benefică pentru organism. Ce boală combate dacă este consumată cum trebuie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Peste 38.000 de persoane au participat la studiul privind comportamentele de consum şi sănătatea mintală efectuat de institutul Nord-Trondelag Helath Study (Hunt Study) cu sediul în Norvegia, informează comunicatul Centrului de Studii despre Bere, Sănănate şi Nutriţie din Bucureşti.

Cei care consumă bere în cantităţi moderate sunt expuşi unui risc mai mic de a suferi din cauza depresiei, în comparaţie cu cei care nu consumă alcool sau îl consumă abuziv, potrivit unui studiu al institutului Nord-Trondelag Helath Study din Norvegia, informează un comunicat.

Cercetătorii, conduşi de Christopher Jens Skogen de la Universitatea din Bergen în Norvegia, au constatat că cei care nu consumă deloc bere sau consumă în cantităţi foarte mari au fost predispuşi să raporteze simptome de depresie, în comparaţie cu cei ce consumă bere în cantităţi moderate.

"Depresia este o boală reală, este o tulburare a stării afective, care duce la instalarea unei stări de tristeţe sau de pierdere a speranţei pentru o perioadă mai lungă de timp, iar berea poate fi un aliat în combaterea apariţiei acesteia. Ceea ce nu trebuie uitat însă este că efectul benefic al berii, şi în acest caz, se face simţit exclusiv în cazul în care este consumată în cantităţi moderate", spune Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

O posibilă explicaţie pentru legătura dintre non-băutori şi depresie are o conotaţie de natură socială, această interdependenţă putând fi pusă şi pe seama faptului că abstinenţii au mai puţini prieteni apropiaţi decât consumatorii de alcool în general şi bere în particular. Ei pot considera că este mai greu să dezvolte prietenii puternice, neavând avantajul berii ca liant social.

Cercetătorii sugerează, de asemenea, că în cazul celor care nu consuma alcool pot fi identificate anumite trăsături de personalitate care conduc atât la abstinenţă, cât şi la depresie.

Desigur, abuzul de alcool este asociat cu depresia şi alte rezultate nedorite şi atât cercetatorii străini, cât şi membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănănate şi Nutriţie, recomandă un consum moderat de bere, alături de o alimentaţie echilibrată şi un stil de viaţă sănătos, se mai arată în comunicatul citat.

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, înfiinţat în martie 2012, este o entitate cu caracter ştiinţific ce are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în domeniu în rândul comunităţii medicale şi a publicului larg. În strânsă legătură cu obiectivul propus, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie va acorda anual două burse de cercetare pe marginea obiectului de studiu propus, burse care vor fi destinate în principal studenţilor din ani terminali, masteranzilor, doctoranzilor sau post-doctoranzilor.

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este rezultatul demersului celor trei membri fondatori, reprezentanţi ai mediilor universitare, medicale şi de cercetare din România: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici