STUDIU: Cum ne afectează lumina artificială starea de sănătate

Supraexpunerea la lumina artificială afectează starea de sănătate, provocând tulburări diverse, de la obezitate şi diabet până la depresie şi chiar cancer, se arată într-un studiu publicat recent, la care au participat ca voluntari persoane care lucrează în ture de noapte.

1640 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Cum ne afectează lumina artificială starea de sănătate

STUDIU: Cum ne afectează lumina artificială starea de sănătate (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Connecticut, efectuat pe 2.000 de bărbaţi, a arătat că muncitorii din tura de noapte aveau un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată. În alt studiu, femeile care lucrau în ture de noapte aveau un risc cu 60 % mai mare de a suferi de cancer la sân, dar riscul nu îi vizează doar pe cei care lucrează noaptea, potrivit dailymail.co.uk.

"Expunerea la lumină artificială în timpul nopţii ar putea fi asociată cu un risc crescut de cancer la sân şi poate cauza insomnie, probleme gastrointestinale, schimbări bruşte de dispoziţie şi boli cardiovasculare", se arată într-un raport ştiinţific, publicat în 2012 de Comisia Europeană.

Un factor de risc semnificativ este şi culoarea luminii. Astfel, în cadrul unui experiment în care hamsterii au fost expuşi în timpul nopţii la lumină albastră, s-a descoperit că aceştia deveneau din ce în ce mai deprimaţi. Cel mai mic impact asupra dispoziţiei l-a avut lumina roşie.

Această descoperire ar putea fi semnificativă pentru oameni, iar cercetătorii americani recomandă în acest sens folosirea luminii roşii în dormitor.

Totodată, acest lucru nu înseamnă că lumina artificială este un lucru rău în sine, ci că doar nu trebuie folosită în exces, iar oamenii de ştiinţă explică de ce.

- Organismul nostru nu este obişnuit cu lumina artificială a becurilor. "Problema este că electricitatea a intrat în viaţa noastră abia de curând ceea ce poate crea confuzie pentru mecanismele interne ale corpului, afectând mai ales ceasul biologic", explică epidemiologul Richard Stevens, de la Centrul de Sănătate al Universităţii din Connecticut.

-Lumina artificială îngraşă. Ceasul biologic controlează, de asemenea, eliberarea unor hormoni precum grelina, insulina şi serotonina, care controlează pofta de mâncare, depunerea grăsimilor şi dispoziţia - motiv pentru care dereglarea acestui mecanism produce schimbări în greutate, diabet de tip 2 şi depresie.

- Calculatoarele cauzează insomnie. "Studiile au arătat că tipurile de lumină prezente în casele oamenilor seara şi radiaţiile emise de computere şi de tablete scad secreţia de melanină", acest pigment fiind responsabil cu inducerea somnului, se precizează într-un articol publicat în American Journal of Preventative Medicine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici