STUDIU: O nouă "super-pastilă" cu administrare zilnică ar putea salva milioane de vieţi

O nouă "super-pastilă" cu administrare zilnică ar putea salva milioane de vieţi pe plan mondial, în fiecare an, prin faptul că poate să prevină infarctele şi accidentele vasculare cerebrale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii australieni.

896 afișări
Imaginea articolului STUDIU: O nouă "super-pastilă" cu administrare zilnică ar putea salva milioane de vieţi

STUDIU: O nouă "super-pastilă" cu administrare zilnică ar putea salva milioane de vieţi

Pastila, care conţine o combinaţie de medicamente, duce la ameliorări semnificative ale valorilor tensiunii arteriale şi ale concentraţiei de colesterol din sânge, informează dailymail.co.uk.

Ca urmare, oamenii de ştiinţă spun că pilula oferă "un potenţial considerabil de a îmbunătăţi sănătatea globală".

Cercetătorii de la George Institute for Global Health din Sydney, Australia, spun că această pastilă multifuncţională este foarte ieftină şi conţine o combinaţie de medicamente obişnuite administrate contra hipertensiunii şi pentru scăderea colesterolului.

Super-pilula conţine şi aspirină şi, în combinaţie cu celelalte substanţe active, contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Potrivit cercetătorilor australieni, pacienţii expuşi la un risc ridicat de infarct sau de accident vascular cerebral reacţionează mai bine la tratamentul cu această pastilă multifuncţională decât la tratamentul convenţional.

Acest aspect medical se explică prin faptul că mulţi pacienţi nu încep - sau nu continuă - tratamentul medical atunci când acesta vine sub forma unui număr mare de pastile care trebuie luate zilnic.

Pacienţii sunt mult mai dispuşi să respecte indicaţiile medicilor atunci când tratamentul lor constă într-o singură pastilă cu administrare zilnică.

Din acest motiv, super-pilula poate să reducă substanţial riscul unor afecţiuni fatale, precum infarctele şi accidentele vasculare cerebrale.

Proiectul "Single Pill to Advert Cardiovascular Events" (SPACE) a fost realizat de cercetătorii australieni sub forma unei analize a dosarelor medicale provenind de la 3.140 de pacienţi diagnosticaţi cu boli cardiovasculare din Europa, India şi Australia.

Rezultatele au evidenţiat o creştere cu 43 de procente a "aderenţei" pacienţilor la tratamentul medicamentos după 12 luni de administrare a pastilei multifuncţionale. Alte beneficii constatate: o ameliorare a tensiunii arteriale şi o scădere a concentraţiei de colesterol.

Maladiile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate pe plan mondial, provocând 17,3 milioane de decese în fiecare an.

Accesul la tratamente eficiente, precum tratamentul cu această super-pastilă, ar putea juca un rol cheie în atingerea îndrăzneţului obiectiv trasat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care doreşte să reducă cu 25% mortalitatea prematură cauzată de maladiile non-contagioase până în anul 2025.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici