STUDIU: Obezitatea extremă reduce speranţa de viaţă mai mult decât fumatul

Obezitatea extremă reduce speranţa de viaţă mai mult decât fumatul şi poate să provoace accidente vasculare cerebrale şi alte maladii grave, potrivit unui studiu ce a fost publicat marţi în PLOS Medicine.

677 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Obezitatea extremă reduce speranţa de viaţă mai mult decât fumatul

STUDIU: Obezitatea extremă reduce speranţa de viaţă mai mult decât fumatul (Imagine: Mediafax Foto)

Această analiză este cea mai vastă privind efectele pe care obezitatea extremă le are asupra mortalităţii. Astfel, autorii studiului au descoperit că persoanele diagnosticate cu obezitate extremă - care au cel puţin 45 kilograme peste greutatea considerată normală pentru înălţimea lor - mor cu 6,5 - 13,7 ani mai devreme decât persoanele cu o greutate normală, informează huffingtonpost.com.

Analiza, ce a avut la bază date furnizate de 20 de studii de amploare efectuate în Statele Unite, Suedia şi Australia, a fost realizată în condiţiile în care cazurile de obezitate au cunoscut în ultimii ani o progresie îngrijorătoare. Pe plan mondial, aproape 30% din populaţie, adică 2,1 miliarde persoane, sunt supraponderale sau obeze.

Persoanele supraponderale au IMC (indice de masă corporală, ce reprezintă un raport între greutatea exprimată în kilograme şi pătratul înălţimii exprimată în metri) cuprins între 25 şi 29,9.

Persoanele obeze au un IMC de cel puţin 30.

Persoanele diagnosticate cu obezitate extremă au un IMC de cel puţin 40.

Studiul a inclus date de la 9.564 de adulţi diagnosticaţi cu obezitate extremă şi de la 304.011 persoane cu o greutate normală.

Riscul de moarte subită creşte în mod constant odată cu creşterea IMC-ului în rândul grupului de persoane care suferă de obezitate extremă, cele mai multe dintre decese fiind provocate de maladii cardiace, cancer şi diabet.

Persoanele cu un IMC cuprins între 40 şi 44,9 trăiesc în medie cu 6,5 ani mai puţin. Cele cu un IMC cuprins între 45 şi 49,9 au o speranţă de viaţă cu 8,9 ani mai mică. Un IMC cuprins între 50 şi 54,9 duce la scăderea speranţei de viaţă cu 9,8 ani, iar persoanele cu IMC-ul cuprins în intervalul 55-59,9 trăiesc în medie cu 13,7 ani mai puţin. În rândul persoanelor cu o greutate normală, cele care fumează pierd aproximativ 8,9 ani din speranţa lor de viaţă.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la National Cancer Institute. Autorii lui afirmă, totuşi, că rezultatele nu au fost deocamdată verificate pe persoane care locuiesc în afara civilizaţiei occidentale.

Întrucât cazurile de obezitate extremă au fost foarte rare în trecut, cercetătorii nu au putut până la acest studiu să calculeze efectele bolii asupra mortalităţii.

În Statele Unite, 36% din totalul adulţilor sunt obezi, potrivit National Center for Health Statistics. Incidenţa IMC-urilor de peste 40 a crescut de peste patru ori începând cu jumătatea anilor 1980, iar în prezent o şesime dintre adulţii americani suferă de obezitate extremă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici