STUDIU: Tiparele comportamentale care cresc riscul de sinucidere, identificate de cercetători

Persoanele care suferă de depresie şi care adoptă "comportamente riscante", marcate de agitaţie şi impulsivitate, prezintă un risc cu cel puţin 50% mai ridicat de a avea o tentativă de sinucidere, potrivit unui studiu realizat recent de European College of Neuropsychopharmacology (ECNP).

747 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Tiparele comportamentale care cresc riscul de sinucidere, identificate de cercetători

STUDIU: Tiparele comportamentale care cresc riscul de sinucidere, identificate de cercetători (Foto: Dragos Cristescu / Mediafax Foto)

Cercetătorii de la ECNP au ajuns la concluzia că anumite tipare comportamentale "preced multe dintre tentativele de sinucidere".

Autorii studiului spun că societatea actuală se confruntă cu o "nevoie urgentă" de implementare a unor măsuri preventive care să fie eficiente.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 800.000 de sinucideri au avut loc pe plan mondial în 2012.

Cercetătorii de la ECNP au monitorizat 2.811 pacienţi suferind de depresie, dintre care 628 au avut anterior tentative de sinucidere.

Ei spun că "au analizat în special caracteristicile şi comportamentele acelor pacienţi care au încercat să se sinucidă" şi au descoperit că "anumite tipare de comportament" apar înainte de tentativele de sinucidere.

Riscul unei tentative de sinucidere a fost cu "cel puţin 50% mai mare" dacă persoanele suferind de depresie au prezentat: "comportamente riscante", precum conducerea neglijentă a automobilului şi promiscuitate; "agitaţie psihomotorie", precum mersul în cadenţă rapidă în jurul unei camere şi răsucirea mâinilor; impulsivitate, definită de cercetători ca o acţiune realizată "fără o anticipare sau fără luarea în calcul a consecinţelor".

Rezultatele acestui studiu au fost comunicate duminică, în cadrul unei conferinţe ce a fost organizată de ENCP la Amsterdam.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici