STUDIU: Un nou test sangvin calculează ritmul de îmbătrânire a organismului şi riscul de demenţă

Un nou test sangvin este capabil să calculeze ritmul în care îmbătrâneşte organismul şi, implicit, riscul de apariţie a demenţei, potrivit unui studiu realizat recent în Marea Britanie, informează dailymail.co.uk.

713 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Un nou test sangvin calculează ritmul de îmbătrânire a organismului şi riscul de demenţă

STUDIU: Un nou test sangvin calculează ritmul de îmbătrânire a organismului şi riscul de demenţă (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

Testul calculează "vârsta biologică" a pacientului şi o compară cu vârsta reală a acestuia. De aceea, noul test ar putea fi utilizat pentru a afla dacă o persoană prezintă riscul de demenţă, cu mulţi ani înainte de declanşarea acestei boli.

Persoanele care sunt mai "bătrâne" din punct de vedere biologic decât vârsta lor reală prezintă un risc mai mare de a dezvolta maladia Alzheimer, cea mai cunoscută formă de demenţă, afirmă cercetătorii britanici.

Testul oferă pacientului un "scor al vârstei", bazat pe o serie de markeri genetici aflaţi în sângele acestuia. Studiul, desfăşurat pe durata a 20 de ani, a vizat obţinerea unei "semnături genetice" a ARN-ul voluntarilor.

Atunci când 700 de voluntari în vârstă de 70 de ani şi cu o stare de sănătate bună au fost testaţi, medicii au constatat că vârstele lor biologice au diferit între ele cu o marjă de peste 20 de ani - de la mai puţin de 60 de ani şi până la peste 80 de ani.

Autorii studiului consideră că cercetarea lor ar putea fi extrem de valoroasă şi ar putea să îi ajute pe medicii aflaţi în căutarea unor donatori de organe. Medicii utilizează cel mai adesea vârsta pacientului pentru a stabili dacă o persoană este potrivită pentru a deveni donator. În schimb, vârsta biologică oferă medicilor o prognoză mai bună asupra stării de sănătate a organelor care urmează să fie transplantate.

Studiul, realizat de cercetătorii de la King's College din Londra, în colaborare cu savanţi de Institutul Karolinska din Suedia şi de la Universitatea Duke din Statele Unite, a fost publicat în revista Genome Biology.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici