STUDIU Zgomotul rutier face ca tensiunea arterială să crească

  • Cercetătorii de la Universitatea din Leicester au descoperit o legătură între traficul rutier zgomotos şi riscul crescut de hipertensiune arterială.
  • Zgomotul motoarelor care trosnesc şi al sirenelor care urlă, îndurat de persoanele care locuiesc în apropierea drumurilor aglomerate, poate face ca tensiunea arterială să crească, susţin cercetătorii.
489 afișări
Imaginea articolului STUDIU Zgomotul rutier face ca tensiunea arterială să crească

STUDIU Zgomotul rutier face ca tensiunea arterială să crească

Studiile anterioare au sugerat că nu era clar modul în care zgomotul sau poluarea aerului afectează tensiunea arterială.
 
Cu toate acestea, academicienii au declarat că noua cercetare este un "schimbător" care ar putea afecta viitoarele politici de mediu.

Măsuri de sănătate publică

Samuel Y Cai, lector în epidemiologie de mediu la Centrul pentru Sănătate şi Sustenabilitate a Mediului din Leicester, a fost co-supervizorul studiului.
 
El a declarat: „Acesta este primul studiu din Marea Britanie care a investigat direct efectele expunerii pe termen lung la zgomotul traficului rutier asupra incidenţei hipertensiunii arteriale pe o perioadă de urmărire de opt ani.Este posibil să fie cel mai mare şi mai cuprinzător studiu la nivel individual din lume”.
 
„Au existat destul de multe studii în trecut care au oferit o corelaţie instantanee între expunerea la zgomotul traficului în apropierea casei şi starea de hipertensiune în rândul populaţiei. Cu toate acestea, niciunul dintre ele nu a fost de o calitate suficient de ridicată pentru a face să avanseze agenda politică”.
 
El a spus că dovezile au sugerat că există o potenţială relaţie cauzală între zgomotul traficului rutier şi hipertensiunea arterială, independent de poluarea aerului şi de alţi factori de risc.
 
Aceasta este o schimbare de joc atunci când vine vorba de prevenirea hipertensiunii la nivel individual şi societal", a spus el.
 
Deşi este probabil nevoie de mai multe dovezi, acest lucru nu ar trebui să întârzie acţiunile de recunoaştere a faptului că zgomotul din trafic este un potenţial factor de risc pentru hipertensiune şi, în general, pentru bolile cardiace, în elaborarea ghidurilor clinice şi a politicilor de mediu".
 
Autorul principal al studiului a fost Jing Huang, profesor asistent în cadrul Departamentului de Ştiinţe ale Sănătăţii Ocupaţionale şi de Mediu din cadrul Şcolii de Sănătate Publică de la Universitatea Peking din Beijing, China, potrivit BBC.
 
Am fost puţin surprinşi de faptul că asocierea dintre zgomotul traficului rutier şi hipertensiunea arterială a fost robustă chiar şi după ajustarea pentru poluarea aerului", a spus el.

Desfăşurarea cercetării

Cercetătorii au analizat date de la peste 240.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani, care au pornit fără hipertensiune.
 
Folosind date de urmărire pe o perioadă medie de 8,1 ani, ei au analizat câte persoane au dezvoltat hipertensiune.
 
Ei au descoperit că persoanele care locuiau în apropierea zgomotului traficului rutier erau mai predispuse să dezvolte hipertensiune, dar şi că riscul creştea în tandem cu "doza" de zgomot.
 
Aceste asocieri au rămas valabile chiar şi atunci când cercetătorii au ajustat expunerea la particule fine şi la dioxid de azot.
 
Cu toate acestea, persoanele care au avut o expunere ridicată atât la zgomotul din trafic, cât şi la poluarea atmosferică au avut cel mai mare risc de hipertensiune, ceea ce arată că şi poluarea aerului joacă un rol.
 
Cercetătorii au declarat că rezultatele ar putea sprijini măsurile de sănătate publică, cum ar fi stabilirea unor orientări mai stricte privind zgomotul şi îmbunătăţirea tehnologiei privind vehiculele mai silenţioase şi designul urban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici