SUA plănuiesc un nou avion-spion: Poate să lovească orice ţintă de pe un anumit continent în mai puţin de o oră - FOTO

Lockheed Martin, producătorul SR-71 Blackbird, anunţă că modelul SR-72, un avion de două ori mai rapid, este în curs de dezvoltare.

1257 afișări
Imaginea articolului SUA plănuiesc un nou avion-spion: Poate să lovească orice ţintă de pe un anumit continent în mai puţin de o oră - FOTO

SUA plănuiesc un nou avion-spion: Poate să lovească orice ţintă de pe un anumit continent în mai puţin de o oră (Imagine: cnn.com)

Pentru o bună parte a Războiului Rece Forţele Aeriene ale Statelor unite au recurs la avionul SR-71 Blackbird pentru majoritatea operaţiunilor de spionaj. Blackbird putea să zboare cu o viteză de trei ori mai mare decât cea a sunetului la o altitudine de 26.000 de metri, mai sus şi mai rapid decât orice aparatura a adversarilor, scrie CNN.

Ultimul astfel de avion a fost folosit în 1999 şi Aviaţia americană nu a mai avut nimic asemănător de atunci.

Acum Locheed-Martin, producătorul celebrului avion, anunţă că dezvoltă un nou model, SR-72, "Urmaşul lui Blackbird", care va fi de două ori mai rapid şi mult mai letal decât predecesorul său.  "În cazul modelului SR-71, chiar şi la viteza Mach 3, inamicii aveau timp să realizeze că se apropie avionul. Acum, la Mach 6, timpul de reacţie nu permite mutarea sau ascunderea ţintelor mobile. În plus, SR-72 va fi proiectat să lanseze rachete, opţiune pe care nu o aveam cu fostul model", spune Brad Leland, manager de proiect pentru avioane supersonice la Locheed-Martin.

"Un avion supersonic, dublat de încărcătura sa de rachete supersonice, poate să lovească orice ţintă de pe un anumit continent în mai puţin de o oră", spune Leland. Pe langă viteza şi muniţia superioară, SR-72 este proiectat ca avion-dronă, deosebindu-se de predecesorul său, care avea un echipaj format din două persoane. "SR-71 a fost dezvoltat în concordanţă cu tehnologia de care dispuneam în secolul trecut. A fost proiectat cu rigla, pe hârtie şi nu a beneficiat de milioane de rânduri de cod software şi de chip-uri de computer. Toate astea se schimbă cu noul model, SR-72", spun cei de la Locheed-Martin. 

Un model la scară al avionului SR-72 Blackbird ar putea să înceapă să fie testat în 5 ani şi să zboare peste 10 ani. Versiunea la dimensiuni complete va fi gata, cel mai probabil, în jurul anului 2030.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici